Nem is lehetne jobb annál az érzésnél, amikor a saját termelésű, gusztusos és egészséges zöldségeinket és gyümölcsöket fogyasztjuk. A legjobb érzés, persze, ha a növényeink bőséges termést hoznak, és büszkén nézhetünk rájuk.
A következőkben olyan trükköket találhatsz, amelyek segítenek abban, hogy az uborkatermésed a lehető legbőségesebb legyen: A növénynek egyrészt függőleges helyre van szüksége, hogy kúszni tudjon, másrészt sok napsütést és vizet is igényel a bőséges termés érdekében.
De az egész gondoskodás mellékelésében semmi értelme, ha az uborkánk a kártevők áldozatává válik. Az alábbiakban azonban megtudhatod, hogyan védheted meg ezektől a betolakodóktól, és akkor a termésed valóban szemet gyönyörködtető lesz:
Két liter savót keverünk egy vödör vízhez, majd hozzáadunk 150 gramm cukrot. Ez a keverék mind az uborka, mind a paradicsom öntözésére kiváló. A családunkban már régóta alkalmazzuk ezt a megoldást, és nagyszerűen működik!
Még két másik technika is létezik, ami nagyon hatékony a hozam növelésében:
Egy szelet kenyeret kell egy vízzel teli gödörbe tennünk, és hagyni, hogy egész éjszaka ázik benne. Reggel leszűrjük a vizet, és hozzáadunk egy kis flakon jódot, majd megöntözzük az uborkát ezzel az oldattal. A keverék tárolható, de hűvös helyen tartsd, és kéthetente alkalmazd az uborka öntözésére, így végig bőséges termést hoz majd.
A harmadik módszer szerint egy vödör vízhez 20 gramm szappant és 30 csepp jódot adunk. Amikor az uborkánk már pár levelet hozott, 10 naponta öntözzük meg ezzel az oldattal, és nem fognak megtámadni a kártevők, ráadásul igazán bőséges termésünk lesz!
10 előnye az uborka fogyasztásának:
1. Hidratál: Az uborka 96%-ban vízből áll, így kiváló hidratációforrás, főként a forró nyári napokon. Segít megelőzni a dehidratációt, amely fájó fejhez, kimerültséghez és székrekedéshez vezethet.
2. Alacsony kalóriatartalmú: Az uborka 100 grammja mindössze 15 kalóriát tartalmaz, így ideális annak, aki diétázik. Magas víztartalma miatt teltségérzetet okoz, így segít kevesebbet enni.
3. Vitamin- és ásványi anyagokban gazdag: Az uborka jó forrása a C-vitaminnak, K-vitaminnak, káliumnak és magnéziumnak. A C-vitamin erősíti az immunrendszert, a K-vitamin fontos a csontok egészségéhez, a kálium segít a vérnyomást kordában tartani, a magnézium pedig hozzájárul az izmok és az idegrendszer működéséhez.
4. Támogatja az emésztést: Az uborka rostokban gazdag, ami elősegíti az emésztést és megelőzi a székrekedést. A rostok egyensúlyban tartják a bélflórát is.
5. Méregtelenít: Az uborkának van vízhajtó hatása, ami segít a szervezet méreganyagait kipucolni.
6. Gyulladáscsökkentő: Az uborkában található antioxidánsok segítenek csökkenteni a gyulladást a testben.
7. Jótékony hatással van a bőrre: Az uborka hidratálja a bőrt és segít csökkenteni a puffadást és a sötét karikákat a szem alatt.
8. Frissíti a leheletet: Az uborka rágása frissíti a leheletet.
9. Erősíti a fogakat: Az uborkában található ásványi anyagok, mint a kalcium és a magnézium, erősítik a fogakat.
10. Segít a rák megelőzésében: Az uborkában található antioxidánsok hozzájárulnak a rák megelőzéséhez.
Az uborkát számos formában fogyaszthatjuk:
– Nyersen, salátaként
– Pácolva
– Turmixként elkészítve
– Levesként
– Szendvicsként
Az uborka egy univerzális és finom zöldség, amely számos egészségügyi előnnyel jár. Minden korosztály számára ajánlott a fogyasztása.
Ezeket láttad már?
- Egész télen nem kell gyömbért vennem, mert minden nyáron így termesztek magamnak végtelen mennyiségűt!
- A nagyimtól tanultam a családi receptet: Mióta ezzel öntözöm a növényeimet, minden szomszéd irigykedve jön át
- Milyen praktikus! Már régóta alufóliát használok, de ez a nyolc tipp még nekem is új volt