A dinnyeszezon hőn áhított időszaka ismét a nyakunkon van, amivel együtt a friss, napfényben megérett helyi dinnyék is újra hódítanak. Ezzel a kiváló, finom gyümölccsel azonban óvatosnak kell lennünk, mivel az értékes tápanyagok és növényi hatóanyagok mellet veszélyt is rejtehet.
Az ízletes nyári csemege, annak ellenére, hogy lédús és hűsítő, sokaknak kellemetlenséget okozhat. Két módon allergizálhat a görögdinnye: egyrészt maga a dinnye fogyasztása során jelentkezhetnek tünetek, másrészt pedig keresztallergia is előfordulhat, amikor valaki más növénnyel szemben, például a parlagfűvel szemben allergiás, mivel a két növény kémiai szerkezete annyira hasonló, hogy a szervezetük nem képes megkülönböztetni őket.
Keresztallergia esetén a legegyszerűbb gyógyír az allergiát okozó gyümölcsök, zöldségek és egyéb alapanyagok elkerülése, de érdemes tudni, hogy hő hatására egyes élelmiszerek, különösen a gyümölcsök allergén hatása csökken, ezért érdemes főzni vagy sütni őket, nem pedig nyersen fogyasztani.
A tünetek jellegzetességei
A dinnyeallergia jelenlétét a következő tünetek igazolhatják: szájüregi viszketés, duzzanat a szájüregben, a torokban, ritkán légzési nehézségek. A dinnyeallergiás tünetek gyakran már az első falat után jelentkeznek. Tehát óvatosságra intem, ha gyermeked először kóstolja meg a görögdinnyét! Adj neki egy apró falatot és nézd meg, nincs-e valamilyen allergiás reakció. Ha a gyermeked parlagfüves, kerüljétek a görögdinnyefogyasztást!