A dödölle hagyományos magyar köret, melyet főként a Dunántúlon – Vas megyében és Vendvidéken – találhatunk meg. Ennek az ízletes, gyakran húsételekkel kínált köretnek a rugalmas textúrája és vonzó illata rendkívül hívogató a gasztronómiai kalandozások során.
1. Hozzávalók
Megközelítőleg 1 kg burgonya, liszt, zsíradék, 1 fej vöröshagyma, só.
2. Az Elkészítés módja
A burgonyát alaposan megpucolom, vékony karikákra vágom, majd sós vízben puhára főzöm. Amikor megpuhult, a vizet leöntöm róla, de a fazékban marad egy kis víz. Ezután leginkább 4-5 kanál lisztet szórok a forró burgonyára.
Kiemelés: Burgonyatörővel összetöröm a burgonyát, miközben a fazék még a tűzhelyen van, így a liszt belefő a burgonyába. Ahogy a massza a főzés során keménnyé válik, egy tepsiben felhevítek egy adag zsíradékot, amibe apránként beleszaggatom a burgonya-liszt masszát.
Ezt követően a tepsit a sütőbe helyezem, és – ízléstől függően – addig sütöm, amíg aranybarnás vagy pirosas színű nem lesz. Azért fontos a folyamatos keverés, mert a dödöllék absorbálják a zsírt, és az elkészült köret darabjai majd galuskaszerűen válnak el egymástól.
Végül tányérra szedem, és különböző húsételek mellé kínálom.