Hozzávalók
30 dkg darált sertéshús, 20 dkg füstölt sonka, 30 dkg vegyes zöldség, 15 dkg burgonya, 10 dkg hagyma, 2 zsemle, 2 tojás, 2 evőkanál zsír, 2 dl tejföl, só, törött bors, babérlevél, tárkony, sáfrány.
Elkészítés
A megáztatott és kicsavart zsemle morzsákat hozzáadjuk a darált húshoz. Jól összegyúrjuk sóval, törött borssal, és a tojásokkal. Az így kapott húsból apró gombócokat formázunk. Egy lábasban zsíron megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzákeverjük a vékonyra vágott füstölt sonkát és a nyers zöldségeket. Sóval, borssal, babérlevéllel, tarányval és egy csipetnyi sáfránnyal ízesítjük, majd felöntjük vízzel. Ha van kéznél, húslevest vagy húsleveskockát is használhatunk az ízvilág gazdagítására.
Ahogy a zöldségek kezdenek megpuhulni, hozzákeverjük az apróra kockázott burgonyát és a húsgombócokat. Az egészet addig főzzük, míg az összetevők teljesen megpuhulnak. Tálaláskor tejföllel ízesítjük.
Ez a mennyiség egy tál ételként ötszemélyes család számára elegendő. Ha nem ez az egyetlen fogás az étkezésen, akár 10 fő számára is elég lehet az elkészült húsgombócleves.