Hasznos

A konyhád 11 legnagyobb veszélyforrása, amiről talán nem is tudtál

A konyhában nap mint nap használunk olyan eszközöket, amelyek megszokottságuknál fogva nem tűnnek potenciális veszélyforrásnak. Pedig érdemes velük óvatosan bánni, és módosítani néhány szokásunkon a baj elkerülése érdekében!

11. Műanyag edények

A műanyag edények rugalmasságához gyártáskor speciális vegyi anyagokat használnak, melyek veszélyesek lehetnek az egészségre. Ezeket az anyagokat biztosan nem szeretnéd az ételünkben és a szervezetedben találni.

10. Mosogató

Ha a mosogatóban hosszabb ideig hagyjuk az ételmaradékokat, gyorsan szaporodhatnak a baktériumok, például a szalmonella és sok más. Tehát a mosogató igencsak piszkos helynek számíthat.

9. Kések

A késeknek mindig élesnek kell lenniük. Ha nem így van, vágás közben eltérhet a késpenge, és komoly sérülést okozhatunk magunknak.

8. Szivacsok

A mosogatószivacsban rendkívül gyorsan szaporodnak a baktériumok. Ezen az semmit sem segítünk, ha kiöblítjük. Egyesek a mikrohullámú sütőben sterilizálják a szivacsot, mások fertőtlenítőben áztatják vagy a mosogatógépben mossák ki. Azonban a legbiztonságosabb megoldás, ha rendszeresen cseréljük.

7. Konyharuhák

A konyharuhák a konyha legpiszkosabb tárgyai közé tartoznak. Rengeteg baktériumot hordoznak, amik így bekerülhetnek az ételünkbe is.

6. Légfrissítők

A légfrissítőkben olyan vegyi anyagok találhatók, melyek tüdőkárosodást és akár rákot is okozhatnak. Jobban járunk, ha inkább kinyitjuk az ablakot, és kiviszi a szemetet.

5. Gáztűzhely

Soha ne feledkezzünk meg arról, hogy ellenőrizzük: kikapcsoltuk-e a gáztűzhelyet a főzés befejezték után. Így elkerülhetjük a gázszivárgást.

4. Tapadásmentes edények

A túlhevített teflon mérgező füstöt bocsát ki. Ezért ilyenkor jobb, ha a régi jól bevált serpenyőt használjuk.

3. Húsdaráló

Tartsuk távol az ujjainkat a húsdarálótól! Minden húsdarálóhoz jár egy eszköz, amellyel lemossuk a húst a darálóba. Használjuk ezt, ne a kezét!

2. Konyhamalac

A konyhamalacba kizárólag szemetet öntsünk, és soha ne nyúljunk bele! Ha véletlenül valamit bele is ejtünk, azt se próbáljuk meg az ujjaiddal kihalászni!

1. Vágódeszkák

Legyen konyhánkban mindig külön vágódeszka a hús és a zöldség számára. A nyers húsban lévő baktériumok komoly betegségeket okozhatnak. Sérült vagy nagyon karcos vágódeszkát ne használjunk, mert a repedésekben a baktériumok kitűnően tudnak szaporodni.

Ezeket láttad már?

[social-share total_counter_pos="leftbig"]
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET