Úgy határozott, több időt szeretne tölteni a konyhában és főzéssel készülni a hétköznapokra? Mielőtt azonban beszállna a főzőcsapatba, hadd adjunk néhány hasznos tippet, hogy kezdőként megkönnyíthessük a munkáját! Készítettünk egy listát a leghasznosabb trükkökkel, amelyek segítségével gyorsabban és hatékonyabban tud majd dolgozni!
Kristályos méz felolvasztása
A méz a polcán már olyan régen áll, hogy kikristályosodott? Ne ijedjen meg, ez természetes folyamat a jó minőségű mézek esetében! A mézet egyszerűen fel lehet olvasztani, ha az üveget forró vízbe rakjuk 5-10 percre, vagy a fedelét levéve mikróban felmelegítjük! Azonnal felhasználható a süteményekben!
Tojás feltörése héjdarabkák nélkül
Amikor a tojást az edény szélén ütjük, a tojáshéj alatt lévő vékony membrán is megreped. Így könnyen héjdarabok kerülnek az ételbe. Ennek elkerülése érdekében érdemes a tojást egy sík felületen, például a konyhapulton, felütni, így a membrán repedését megelőzve tisztábban törhetjük fel a tojást.
Zsemlemorzsa készítése a száraz kenyérből
A megmaradt száraz kenyeret és zsemléket remekül felhasználhatjuk otthoni zsemlemorzsa készítésére. Tegyük a száraz kenyeret műanyag zacskóba, majd a fagyasztóba. Amikor összegyűlt elegendő mennyiség, vágjuk nagyobb darabokra, tegyük aprítógépbe és daráljuk a kívánt állagúra. Terítsük szét egy tepsiben a morzsát, és 175 fokon süssük 4-6 percig.
Megmaradt paradicsomszósz tárolása
Sokszor csak egy kevés paradicsomszószra van szükségünk a receptekben. Ha van még maradék, és nem szeretnénk kidobni, egyszerűen eltárolhatjuk! Kanálnyi mennyiségeket tegyünk jégkockatartóba, majd rakjuk a fagyasztóba. Így a jövőben csak annyit kell kivennünk, amennyi éppen szükséges.
Félkemény sajt reszelése
A sajtreszelővel való dolgozás néha veszélyes lehet, különösen, ha puhább sajtokat próbálunk reszelni. Hogy ezt elkerüljük, a félkemény sajtokat helyezzük a fagyasztóba kb. 30 percre, így elegendően kemények lesznek ahhoz, hogy ne csússzanak le a reszelőről, és ne morzsolódjanak szét.
Fűszerezés időzítése
Gondolta, hogy a jó fűszerezés titka a nagy mennyiségben rejlik? Dehogy! Az időzítés sokkal fontosabb, azaz, hogy mikor adjuk hozzá a fűszereket az ételhez. Ha csak az étel majdnem kész a fűszerezéssel, akkor a fűszerek nem tudják teljesen kiadni az ízüket, így alig érezhetőek. Adjunk időt a fűszereknek, hogy jól belesüljenek, belefőjenek az ételbe!
Szárított fűszerek a friss helyett
Ha a recept friss fűszert ír elő, de nem szeretne néhány csipetnyi miatt egy egész csokor fűszert vásárolni, akkor a friss fűszereket bármikor helyettesítheti szárított fűszerekkel! Egy teáskanál friss fűszer ugyanannyi szárított fűszernek felel meg. Mivel a szárított fűszereknek erősebb, koncentráltabb az íze, ezért olyan esetekben válassza, amikor a főzés elején kell felhasználni, ez alatt az idő alatt enyhül az ízük. Viszont a bazsalikom, a petrezselyem, a menta esetében mindig ragaszkodjon a friss fűszerekhez, amelyeket elég tálalás előtt hozzáadni az ételhez.
Ezeket láttad már?
- Egész télen nem kell gyömbért vennem, mert minden nyáron így termesztek magamnak végtelen mennyiségűt!
- Milyen praktikus! Már régóta alufóliát használok, de ez a nyolc tipp még nekem is új volt
- A nagyimtól tanultam a családi receptet: Mióta ezzel öntözöm a növényeimet, minden szomszéd irigykedve jön át