EgészségHírek

A májvédelem erdélyi mesterfogása! Az élet hosszabbító és izomfejlesztő ereje!

Régen az erdélyi szegények fő élelmiszere volt, mára azonban mind a gazdagok, mind a szegények szívesen fogyasztják, mert nemcsak tápláló, hanem rendkívül egészséges is.

Erdély nemzeti kincse, a puliszka, nemcsak finom, hanem rendkívül hatásos a szervezetünk számára! Nincs véletlenül nagyra értékelve a székelyek között, hiszen igazi egészségvédő étel!

A puliszka egy kukoricaliszttel készült kaszás étel. Régebben elsősorban az erdélyi szegények alapélelmiszere volt, de ma már mind a gazdagok, mind a szegények örömmel készítik el, mert nem csak tápláló, hanem rendkívül egészséges is.

A kukoricaliszt rendkívül gazdag az alábbi vitaminokban és ásványi anyagokban:

B-vitamin,

E-vitamin,

foszfor,

magnézium,

cink,

kálium,

emellett számos telített zsírsavat és rostot is tartalmaz.

Óvja a gyomrot és a májat

A puliszka alapanyagaként használt kukoricaszemek aracin- és palmitinsavat tartalmaznak, amelyek rendkívül fontosak az egészséges gyomorműködés szempontjából. A bélrendszerben könnyen felszívódnak, és átkerülnek a véráramba, ahol megszabadítanak minket a toxikus anyagoktól.

A puliszkában lévő savak 57 különböző méreganyagot képesek semlegesíteni. A puliszka erős méregtelenítő hatással rendelkezik, segíti a máj működését, és csökkenti a májbetegségek kialakulásának kockázatát. Fogyasszunk puliszkát kenyér helyett, mert gyomornyugtató, és savcsökkentő hatása is van.

Hosszabbítja az életet

Kutatások szerint a puliszka napi fogyasztása akár 60%-kal is csökkentheti a pajzsmirigy rendellenességek által okozott idegi zavarokat. Szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, ezért ajánlott a cukorbetegeknek is. A puliszka csökkenti az érelmeszesedés és a szívroham kialakulásának kockázatát is.

Fejleszti az izomzatot

Egy kolumbiai kutatás szerint a kukoricában megtalálható savaknak fontos szerepük van az izomrostok megerősítésében is. Az equadori gyerekek a világ legjobb sportteljesítményeivel büszkélkedhetnek, és étrendjükben rendszeresen szerepel a puliszka.

A kukoricaliszttel készült ételek csökkentik a menstruációs problémákat, de a vesekő, és májgyulladás esetén is ajánlottak. Kutatások azt is kimutatták, hogy a puliszka 9%-kal növeli a 65 év feletti nők petefészekaktivitását.

Hozzávalók:

puliszkaliszt (máléliszt, kukoricaliszt, törökbúzaliszt)

juhtúró (burduftúró), legalább félkiló

A puliszka elkészítése:

vizet tesszünk főni sóval

amikor a víz melegedik, de még nem forr, lassan hozzáadjuk a puliszkalisztet (két fajtája van a grízszerű és a keverős, a boltokban a grízest lehet kapni, ehhez szól a recept) folytonosan keverve, amíg nem kezd főni, ha túl sok lisztet szórtunk a vízbe, adjunk hozzá még vizet.

néhány perc főzés után levesszük

Elkészítés

tűzálló edénybe rétegezzük a puliszkát és a túrót, puliszkával kezdjük túróval fejezzük be

sütőbe tesszük, amíg a tetején a túró megolvad, kb.15 percre

Tálalás:

tejfölt tehetünk rá

finom ha tejföles tehéntúrót adunk hozzá miután kivettük a sütőből

friss málna és/vagy pirosribizli is mellé tálalhatunk, cukorral meghintve

Tippek:

a puliszkát habverővel keverjük, így nem csomósodik meg

figyelj a sózásra is, a túró általában sós, ezért kevesebb sót kell hozzáadni

az utólag sózott puliszka nem olyan finom

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET