A mandula nem csak finom és változatosan felhasználható élelmiszer, de rendkívüli tápanyag-tartalmának köszönhetően szinte csodaszernek számít. Sokan nem is gondolnák, hogy mennyi mindenért felelős ez a szerény dióféle: a szív- és érrendszeri egészségre, a bőr minőségére és a betegségekkel szembeni ellenállóságra gyakorolt pozitív hatásai vitathatatlanok.
1. Aknés bőr? A mandula a megoldás!
A mandula folyamatos fogyasztása segíthet bőrünk egészségének megőrzésében is. A magas E-vitamin tartalom, valamint az antioxidánsok, amik bőven megtalálhatók a mandulában, jelentősen csökkenthetik az akné mértékét. Emellett a mandula antioxidánsai segítenek fiatalon tartani a bőrt. Azonban érdemes figyelni a magas omega-6 zsírsavtartalomra is.
2. Diabéteszes vagy? A mandula a segítségedre lehet!
A mandula másik nagy előnye, hogy segít szabályozni a vércukorszintet, így jelentős segítséget nyújthat a diabétesz kezelésében is. Az erek elzáródásának csökkentése mellett a mandula ásványi anyagai hozzájárulnak a vércukorszint csökkentéséhez is.
3. Szülés utáni regenerálódás? Igen, erre is jó a mandula!
Indiai hagyományokban gyökerezve, a mandulának szerepe van a szülés utáni regenerálódás folyamatában is. Így, mint természetes gyógyír, a mandula képes helyreállítani a bélműködést és segíti az energiaszintünk növelését is. Szülés utáni időszakban kínálódó striákkal szemben is hatásos.
4. Mandulafogyasztással okosabbak lehetnek a gyerekek!
A mandulaágakban található esszenciális ásványi anyagok hozzájárulnak az agy aktivitásának növeléséhez. Bizonyos tanulmányok szerint a magzat intelligencia fejlődését is segíti, ha a várandós kismama hetente legalább 74 gramm mandulát fogyaszt.
5. Bónusz: Így fogyaszd a mandulát a legoptimálisabban!
Bár a mandulát nyersen és pirítva is érdemes fogyasztani, egy kis áztatás és hámozás után még egészségesebbé tehetjük ezt a szuperélelmiszert. Az áztatás során csökken a mandula tannintartalma, ami így nem gátolja a tápanyagok felszívódását.