Szerelem első harapásra: ez a mézi szelet!
A mézeskalács szelet az elmúlt években igazi nehézsúlyú csillaggá nőtte ki magát a családi sütemények palettáján. Valahogy sosem ülnek ki belőle, évről évre kétszer annyit kell készítenem, mint amennyit terveztem. Íme, a családi kedvencünk, a mézes szelet receptje!
Adja hozzá a hagyományos mézeskalácshoz a bársonyos krém különleges ízét, süssön ebből az ízletes süteményből egy tepsit, amely az egész ünnep alatt illatos, morzsolódó és omlós marad.
A szükséges hozzávalók:
A tésztához:
1 közepes tojás
60 g margarin
250 g méz
1 csomag kotányi mézeskalács fűszerkeverék
1,5-2 kávéskanál szódabikarbóna
500 g liszt
A krémhez:
8 ek. kristálycukor
1 ek. búzadara
1 l tej
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
3 dl habtejszín
A készítés menete:
Az előkészítéshez a tésztát már az előző napon össze kell gyúrni. A margarint és a mézet olvasszuk fel, majd a meleg margarinnal keverjük össze a liszttel, a mézeskalács fűszerrel, és a tojással.
Ha a tészta túl száraz lenne, adjunk hozzá egy kis olvasztott margarint, ha pedig túl ragadós, akkor liszttel javítsunk rajta!
Tekerjük folpackba a tésztát és egy éjszakára hűtsük a hűtőszekrényben.
A búzadara krém elkészítéséhez a tejet keverjük össze a búzadarával és a cukorral, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük meg. Hagyjuk kihűlni.
Közben verjük fel a tejszínt, majd óvatosan keverjük össze a kihűlt tejberizs-szerű krémmel.
A tésztát nyújtsuk négy egyenlő részre (2 mm-es vastagságúakra), majd 200 fokon süssük meg őket a sütőben. A mézes lapokat óvatosan kenjük meg a krémmel, majd hagyjuk pihenni néhány órát.
És máris fogyaszthatjuk a családi kedvencünket, a mézes szeletet!