Néha előfordul, hogy különböző élelmiszereken penész jelenik meg, és sokan nem tudják eldönteni, hogy még fogyaszthatóak-e vagy célszerűbb őket kidobni. A penész mennyire lehet veszélyes? Sokan elvetik a penészes részt és a többi részt elfogyasztják, de a penész típusától és annak az élelmiszernek a jellegétől, amely kialakult, függ, hogy ez biztonságos-e.
1. Penészes ételek, amelyeket még fogyaszthatunk
1. Száraz szalámik és szárazon pácolt húskészítmények
Nem ritka, hogy ezeken élelmiszereken penész jelenik meg, de hatósági álláspont szerint elegendő a penészes részt levágni és már fogyaszthatjuk is őket.
2. Penész nélkül készült kemény sajtok
A kemény sajtokban a penész nem tud mélyen behatolni, tehát a penészes részt levágva ezeket a sajtokat is fogyaszthatjuk. Érdemes olyan módon vágni őket, hogy a penészes rész ne érintkezzen a sajt maradék, érintetlen részeivel.
3. Penésszel készült kemény sajtok
Ilyen például a gorgonzola sajt, ahol a penészes részt levágva továbbra is élvezhetjük a sajt ízét.
4. Keményebb zöldségek és gyümölcsök
A kemény zöldségeken és gyümölcsökön a penész nem tud mélyen behatolni, ezért a penészes részük levágásával még mindig fogyaszthatóak.
2. Penészes ételek, amiket el kell vetnünk
1. Joghurt és tejföl
A magas nedvességtartalmú élelmiszereken a penész könnyen kialakul, és gyakran nehéz észrevenni a gyökereit, melyek a felszín alatt húzódnak.
2. Egyes sajtok
A lágy sajtok, mint a brie, a camambert vagy a kék sajt, valamint a kecskesajtok, a túró és a krémsajtok penészes állapotban nem fogyaszthatók.
3. Lekvárok
A penészes lekvárokban mikotoxin található, ami megbetegíteni. Tehát nem elég csak a penészes részt eltávolítani, az egész üveg tartalmát ki kell dobnunk.
4. Puha zöldségek és gyümölcsök
Ha a puha zöldségeken és gyümölcsökön megjelenik a penész, ajánlatos az egész terméket eldobni, mert az még a termék belsejében is elterjedhet.
5. Kenyér és pékáruk
A kenyér és a pékáruk porózusak, így a penész könnyen mélyen bevésődhet bennük. Ha kis helyen is penész jelenik meg rajtuk, az egész terméket el kell dobnunk.
6. Főtt ételmaradékok
Ha penész kezd kialakulni a főtt ételen, azt el kell dobnunk, mert a penész káros lehet az egészségre.
Ezeket láttad már?
- Milyen praktikus! Már régóta alufóliát használok, de ez a nyolc tipp még nekem is új volt
- Egész télen nem kell gyömbért vennem, mert minden nyáron így termesztek magamnak végtelen mennyiségűt!
- A nagyimtól tanultam a családi receptet: Mióta ezzel öntözöm a növényeimet, minden szomszéd irigykedve jön át