Hasznos

A penészes ételek szabályai: mit ehetünk és mit nem?

Néha előfordul, hogy különböző élelmiszereken penész jelenik meg, és sokan nem tudják eldönteni, hogy még fogyaszthatóak-e vagy célszerűbb őket kidobni. A penész mennyire lehet veszélyes? Sokan elvetik a penészes részt és a többi részt elfogyasztják, de a penész típusától és annak az élelmiszernek a jellegétől, amely kialakult, függ, hogy ez biztonságos-e.

1. Penészes ételek, amelyeket még fogyaszthatunk

1. Száraz szalámik és szárazon pácolt húskészítmények

Nem ritka, hogy ezeken élelmiszereken penész jelenik meg, de hatósági álláspont szerint elegendő a penészes részt levágni és már fogyaszthatjuk is őket.

2. Penész nélkül készült kemény sajtok

A kemény sajtokban a penész nem tud mélyen behatolni, tehát a penészes részt levágva ezeket a sajtokat is fogyaszthatjuk. Érdemes olyan módon vágni őket, hogy a penészes rész ne érintkezzen a sajt maradék, érintetlen részeivel.

3. Penésszel készült kemény sajtok

Ilyen például a gorgonzola sajt, ahol a penészes részt levágva továbbra is élvezhetjük a sajt ízét.

4. Keményebb zöldségek és gyümölcsök

A kemény zöldségeken és gyümölcsökön a penész nem tud mélyen behatolni, ezért a penészes részük levágásával még mindig fogyaszthatóak.

2. Penészes ételek, amiket el kell vetnünk

1. Joghurt és tejföl

A magas nedvességtartalmú élelmiszereken a penész könnyen kialakul, és gyakran nehéz észrevenni a gyökereit, melyek a felszín alatt húzódnak.

2. Egyes sajtok

A lágy sajtok, mint a brie, a camambert vagy a kék sajt, valamint a kecskesajtok, a túró és a krémsajtok penészes állapotban nem fogyaszthatók.

3. Lekvárok

A penészes lekvárokban mikotoxin található, ami megbetegíteni. Tehát nem elég csak a penészes részt eltávolítani, az egész üveg tartalmát ki kell dobnunk.

4. Puha zöldségek és gyümölcsök

Ha a puha zöldségeken és gyümölcsökön megjelenik a penész, ajánlatos az egész terméket eldobni, mert az még a termék belsejében is elterjedhet.

5. Kenyér és pékáruk

A kenyér és a pékáruk porózusak, így a penész könnyen mélyen bevésődhet bennük. Ha kis helyen is penész jelenik meg rajtuk, az egész terméket el kell dobnunk.

6. Főtt ételmaradékok

Ha penész kezd kialakulni a főtt ételen, azt el kell dobnunk, mert a penész káros lehet az egészségre.

Ezeket láttad már?

[social-share total_counter_pos="leftbig"]
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET