Az életnek olyan szakaszai vannak, amikor szorosabbra kell húznunk a nadrágszíjat, és kevesebb pénz jut az ételre, esetleg a hónap vége felé jelentősen karcsúbbra olvad az adott hónap költségvetése. Ugyanakkor ilyen időszakokban sem szabad éheznünk, különösen, ha a családban vannak gyermekek, akik számára tápláló ételeket kell az asztalra tennünk.
Mi segíthet ilyen időszakok átvészelésében?
Némi kreativitás és olcsó receptek segítenek enyhíteni ezt a helyzetet.
A köménymagos tojásleves: az olcsó receptek bajnoka
Az idősebb korosztálynak a köménymagos tojásleves nem csak olcsó alternatíva, hanem a gyermekkori menza ételei között is régóta hódít. A recept egyszerű: egy kisebb fazékban olajat hevítünk és apróra vágott vöröshagymát párolunk rajta. Mielőtt a hagyma átlátszóvá válna, a tűzről levéve hozzáadunk egy teáskanálnyi őrölt pirospaprikát és egy teáskanálnyi köménymagot. Belekeverünk két babérlevelet, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd felöntjük egy liter hideg vízzel és felforraljuk. Amint a leves forr, hozzáadunk két felvert tojást, folyamatos keverés mellett. Ha szeretnénk, még négy egész tojást is beleütünk, amelyek a hirtelen hő hatására egyben maradnak. Ezt követően körülbelül 5-6 percig főzzük, majd levesszük a tűzről, és végül belecsorgatunk egy evőkanálnyi ecetet.
Virslivel töltött lángos
Egy nagy tálban a következőket keverjük össze: 250 gramm liszt, egy csipet só, csipet cukor, 1 deciliter kefir és 1 evőkanál olaj. Hozzáadjuk az 1,5 decagramm élesztőt és hozzákeverünk körülbelül 7 dl vizet. A vizet fokozatosan érdemes hozzáadni, csak annyit, amennyit felvesz a tészta. Ha a tészta összeállt, 30 percig hagyjuk kelni. Lisztezett gyúródeszkán a tésztát kinyújtjuk 1,5 cm vastagságúra, és négy téglalapra vágjuk. Minden darab közepére teszünk mustárt, egy virslit, majd a tészta rövidebb oldalait visszahajtjuk, hogy befedje a virsli végét. Végül feltekerjük a tészta minden egyes darabját. Miután készen vagyunk, forró olajban megsütjük. Fontos, hogy az így előkészített lángosokat az oldalukkal lefelé helyezzük az olajba, mert így a forró olaj hatására lezáródik a tészta. A lángosokat körülbelül 1,5 percig kell sütni, közepes lángon. Ha az olaj túl forró, a tészta közepén nyers maradhat.
Egyszerűen készíthető tejberizs
Az olcsó és egyszerűen elkészíthető receptek közé sorolható az egyszerű tejberizs, ami akár főétkezésnek, de desszertként is megállja a helyét. 150 gram rizst főzzük 2 dl vízben, majd amikor a rizs felszívta az összes vizet, adjuk hozzá az 50 gramm vajat és öntsük fel fél liter tejjel. Majd hozzákeverünk ízlés szerinti mennyiségű cukrot és egy csomag vaníliás cukrot. Alacsony hőfokon, gyakori kevergetés mellett addig főzzük, amíg a rizs magába szívja a tejet és megpuhul. Fontos, hogy ne égjen oda! A kész tejberizst tálalhatjuk kakaóporral, fahéjjal, csokoládéval, vagy akár lekvárral is fogyaszthatjuk.
Természetesen a pénztárcabarát receptek sorában weboldalunkon rengeteg további ötletet találhatunk.