Megadjuk a ritmust a következő összejövetelnek sajttál készítéssel. Azonban nem csak arról van szó, hogy összevásárolunk néhány sajtot a szupermarketben, és összehalmozzuk őket. A professzionális sajttál készítéshez szükséged van néhány előismeretre.
Milyen sajtot vásárolj?
Egy remek sajttálhoz legalább 2-3 kifinomult sajt szükséges. Sokkal célszerűbb minőségi sajtokból összeállítani a kínálatot, mint középkategóriás sajtok tömegéből. Ha nagy vendégseregnek szolgálod fel, akkor nagy, kerek sajtot is tehetsz az tányérra.
Stréberkedj a változatossággal!
Egy sajttál akkor nyeri el igazi értékét, ha minél többféle sajtból készíted el. Váltogass textúrákat, fajtákat, ízeket, színeket! Így felkeltheted azok figyelmét is, akik nem szoktak sajtokért rajongani, de egy-egy különleges ewdarabra nem tudnak ellenállni. Válogass sajtok közül, amelyeket különböző tejfajtákból készítettek. Tehát tálalható tehén-, juh-, és kecskesajt is!
Ne feledd, a textúra is lényeges!
Puha, krémes, félig kemény, kemény – számos sajtfajta közül választhatsz, amelyeket bemutathatsz a sajttáladon.
Hogyan rendezd el a sajtokat?
Van néhány alapvető módszer arra, hogy hogyan helyezzük el a sajtokat. Egyesek szerint az óramutató járásával megegyező irányba kell haladni az enyhébbtől a komolyabb ízű sajtok felé. Mások preferálják a tematikus elrendezést, pl. régiók, országok vagy akár kontinensek szerint raktározzák a sajtfajtákat.
A sajtok ideális hőmérséklete
A sajtok ideális hőmérséklete 19-21 Celsius fok. Ha hidegebbek, megváltozhat az ízrendszerük. Ha melegebbek, akkor már a minőségük kerül veszélybe. Ahhoz, hogy a megfelelő hőmérsékletet elérjük, vegyük ki a sajtokat a hűtőből fél órával azelőtt, hogy felszolgálnánk őket. A keményebb sajtoknak tovább tart elérni a szobahőmérsékletet, ezért őket már egy órával korábban vegyük ki.
Minden sajtnak külön kése van
Alapvető szabály, hogy minden sajthoz külön kést adj. Így az ízek nem keverednek össze a sajtok vágásánál.
Kínálj mellé kenyeret!
A legfontosabb, hogy a sajtok ízén legyen a hangsúly. Ezért ragaszkodj a sima, ízesítés nélküli kenyérhez vagy baguette-hez, amit mellékhelykénnt nyújts a sajtokhoz.
HOZZÁSZÓLÁSOK
Kuffer Kriszti
SZÓLJ HOZZÁ TE IS – NE SUNYÍTSD EL!
Várjuk a kommentjeidet!
Adja meg a nevét
Helytelen email cím! Adja meg az email címét
Emlékezzen a böngészőm a nevemre és email címemre a következő alkalommal, ha hozzászólnék.
Ezeket láttad már?
- Milyen praktikus! Már régóta alufóliát használok, de ez a nyolc tipp még nekem is új volt
- A nagyimtól tanultam a családi receptet: Mióta ezzel öntözöm a növényeimet, minden szomszéd irigykedve jön át
- Egész télen nem kell gyömbért vennem, mert minden nyáron így termesztek magamnak végtelen mennyiségűt!