Ki ne emlékezne nagymamáink varázslatos konyhájára, ahol a család összejöveteleinek elmaradhatatlan része volt a hagyományos krumplilángos. Az igazi öröm, amikor a krumplilángos spóron sült meg. Annak ízét semmi se múlta felül, akár a 100 már megsütött darab után sem.
Szükséges hozzávalók:
A finom krumplilángoshoz a következőket kell beszerezni az éléskamrából:
– 1 kg krumpli
– 30 – 35 dkg liszt
– 1 tojás sárgája
– 1 evőkanál olaj
– só
A spóron sült krumplilángos elkészítése:
A krumplit lehéjazzuk, felaprítjuk, és sós vízben megfőzzük, amíg puha nem lesz. A vízet jól lecsepegtetjük róla és még melegen összetörjük. Miután kihűlt, belerakjuk a sót, a lisztet, a tojás sárgáját, és az olajat. Ebből a mennyiségből kellően puha tésztát gyúrunk, amit lisztes deszkára borítunk. Ebből rudat formázunk, és kb 1,5 ujjnyi darabokra felvágjuk.
A kis tészta korongokat lisztezzük, és palacsinta méretűre nyújtjuk ki.
A sütés palacsinta sütőben történik, amit minden egyes lángos előtt átkennünk olajjal. Ha elkészült, sózzuk ízlés szerint.
Hasznos tipp:
Nagymamám a lángosokat masina platnyin sütötte, és már utólag adta hozzá az olvasztott zsírt. Ez így igazi volt.