A szilvalekvár, ami minden nagyszülő háztartásának zászlóshajója volt. Szerencsére némi hagyományőrzéssel átmentettek ránk néhány isteni receptet is azokból az időkből, így megnevettük a tökéletes szilvalekvár készítésének titkát!
Szükséged lesz ezekre:
7 kg szilva,
1 kg cukor,
2 dl 10%-os ecet
és némi olaj.
Így készítheted el:
Számít, milyen minőségű szilvát választasz a befőzéshez: legyen friss, kukacoktól mentes, semmiképp se rohadt, de lehet hogy kissé puha vagy szottyadt. Kezdd azzal, hogy egy nagy lábast készítesz elő, amelyben kényelmesen elfér a szilva, és vékony réteget olajjal a belső oldalát bekened.
Dobj bele a kimagozott, alaposan megmosott szilvát, add hozzá a cukrot és az ecetet. Kis lángon 7 óráig kevergesd, amíg elkezd buborékozni, és ekkor nagyobb lángon további 40 percig főzd.
Amíg még meleg, rakd tiszta, alaposan kiöblített üvegekbe, zárd légmentesen és raktározd el a télire való előkészületeid közé. Bár a folyamat kissé időigényes, annak, aki szeret sütni, minden fáradtságot megér az eredmény.