A téli zöldségtárolást még nem késő megkezdeni. Minél többféle ízt párosítunk, annál finomabb lesz az eredmény. Az idő, amit rászánunk, megéri, hiszen a hideg hónapokban örömmel gondolunk vissza a házilag készített, ízletes és tápláló savanyúságokra.
Csak pár lépés, és már elkészítheted is saját vegyes savanyúságodat. Kezdjük is bele!
Hozzávalók 10 kg savanyúsághoz:
10 kg különböző zöldség
500-600 grammos só
60-100 gramm fokhagyma
100 gramm zeller vagy torma
60 gramm szárított kapor
babérlevél
meggyfa levél
borsikafű
bors
szegfűbors
csípőspaprika
Természetesen ezeket az összetevőket ízlésünk szerint kansntunk átalakítani és variálni.
Elkészítés:
A sóoldat elkészítése a következő módon zajlik: adjunk 500 gramm durva sót 10 liter vízhez, keverjük jól el, forraljuk fel, és hagyjuk hűlni, amíg körülbelül 30-40 fokosra hűl.
Helyezzük a zöldségeket egy nagy hordóba vagy üvegbe, és öntsük fel annyi sóoldattal, hogy teljesen ellepje. Ne feledjük a fűszernövényeket sem, rakjuk a zöldségekre, vagy keverjük el a zöldségek között.
Ne fedjük le, hagyjuk állni 2-3 napig. Ezt követően keverjük át, majd adjuk hozzá a maradék sóoldatot. Hagyjuk érni, a konyhában, 25°C-os hőmérsékleten, körülbelül 4-8 hétig.
Amikor láthatjuk, hogy a zöldségek színe lassan változik, vagyis kezdenek érni, tegyünk rájuk két tiszta fatányért keresztirányba, hogy ne tudjanak felemelkedni, és terheljük meg egy jól megmosott kővel.
Fedjük le egy tiszta konyharuhával, és helyezzük pincébe. Ha lepedék képződik a lé tetején, egy kanállal egyszerűen távolítsuk el.