Receptek

A tél finomsága: az egyszerűen elkészíthető, tökéletes vegyes savanyúság!

A téli zöldségtárolást még nem késő megkezdeni. Minél többféle ízt párosítunk, annál finomabb lesz az eredmény. Az idő, amit rászánunk, megéri, hiszen a hideg hónapokban örömmel gondolunk vissza a házilag készített, ízletes és tápláló savanyúságokra.

Csak pár lépés, és már elkészítheted is saját vegyes savanyúságodat. Kezdjük is bele!

Hozzávalók 10 kg savanyúsághoz:

10 kg különböző zöldség

500-600 grammos só

60-100 gramm fokhagyma

100 gramm zeller vagy torma

60 gramm szárított kapor

babérlevél

meggyfa levél

borsikafű

bors

szegfűbors

csípőspaprika

Természetesen ezeket az összetevőket ízlésünk szerint kansntunk átalakítani és variálni.

Elkészítés:

A sóoldat elkészítése a következő módon zajlik: adjunk 500 gramm durva sót 10 liter vízhez, keverjük jól el, forraljuk fel, és hagyjuk hűlni, amíg körülbelül 30-40 fokosra hűl.

Helyezzük a zöldségeket egy nagy hordóba vagy üvegbe, és öntsük fel annyi sóoldattal, hogy teljesen ellepje. Ne feledjük a fűszernövényeket sem, rakjuk a zöldségekre, vagy keverjük el a zöldségek között.

Ne fedjük le, hagyjuk állni 2-3 napig. Ezt követően keverjük át, majd adjuk hozzá a maradék sóoldatot. Hagyjuk érni, a konyhában, 25°C-os hőmérsékleten, körülbelül 4-8 hétig.

Amikor láthatjuk, hogy a zöldségek színe lassan változik, vagyis kezdenek érni, tegyünk rájuk két tiszta fatányért keresztirányba, hogy ne tudjanak felemelkedni, és terheljük meg egy jól megmosott kővel.

Fedjük le egy tiszta konyharuhával, és helyezzük pincébe. Ha lepedék képződik a lé tetején, egy kanállal egyszerűen távolítsuk el.

Ezeket láttad már?

[social-share total_counter_pos="leftbig"]
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET