HasznosHírekOtthon

A tésztában rejtegetett nagy titok: sütőpor helyett szódabikarbóna!

Lehetséges, hogy a sütőpor és a szódabikarbóna közötti különbségről nem tudnak sokan – pedig igen lényeges pontokban térnek el egymástól. Mindkét szósz önmagában remek gabonafeldolgozó, de fontos, hogy mikor és miben használjuk őket.

Mindenki átélt már olyan helyzetet, amikor a recept sütőport kér, de csak szódabikarbóna vár ránk a polcon. Ilyenkor jogosan merül fel a kérdés, hogy cserélhetőek-e egymással, hiszen mindkét szerek azért szolgálnak, hogy a sütemények könnyedén és légiesen álljanak. A válasz pedig a kémiátudomány rejtélyes mélységeiben található.

A szódabikarbóna egy lúgos anyag, amely savas anyagokkal, mint például az ecet, citromlé, író, joghurt és mások, reakcióba lépve széndioxid-buborékokat hoz létre.

Hasonlóan emlékezhetünk vissza a gyermekkorban elvégzett kísérleteinkre, amikor ecettel és szódabikarbónával vulkánt hoztunk létre. Ennek a reakciónak köszönhetően kapja meg tésztánk a kívánt állagát és textúráját.

Másrészt a szódabikarbóna félelmetes baktériumölő hatása miatt is ismert, különösen a hő hatása alatt. Például, ha a konyhai csatornába szórunk belőle, majd forró vizet öntünk rá, így könnyen megoldható a dugulás problémája.

A szódabikarbóna miatt süteményeink nagy magasságokban végzik – lúgos összetevőjét melegítve széndioxid (azaz légbuborékok) keletkezik, így a süti magasabbra nő.

Mikor alkalmazzuk?

Azt az alkalmat választjuk, amikor a savas kémiai reakció is fennáll, azaz a tészta tartalmaz citromot, tejfölt, ecetet, mézet vagy más savas anyagot.

De légysünk óvatosak a szódabikarbónával készült sütemények hűtőben való tárolásával, mert a kellemetlen szagokat magukba szívják.

A sütőpor viszont szódabikarbónából és valamilyen savas por keverékéből áll, így az erjedési hatását kétféleképpen fejtheti ki: vagy amikor megnedvesedik, és a savas illetve lúgos összetevői reakcióba lépnek, vagy simán csak a hő hatására.

A sütőpor tehát kétszeres hatású, ezért különösen hatékony még akkor is, ha finomságunk nem tartalmaz elegendő savas összetevőt. Fontos megjegyezni, hogy a sütőporral készített tésztákat mindig közvetlenül a sütőbe tétel előtt készítjük el.

Ha ezt a szabályt figyelmen kívül hagyjuk, a sütemény gyorsan összeomlik és krémessé válik.

Ügyeljünk arra, hogy ne tegyünk a tésztába többet, mint amennyit a recept előír, mert ez esetben a sütemény túlzottan felfújódik (majd utána összeomlik).

Mennyi ideig tartható meg két anyag?

A szódabikarbóna hűvös és száraz környezetben hosszú ideig eltartható, míg a sütőpor ennél kicsit problémásabb. Mivel savas és lúgos összetevőket is tartalmaz, a nyitás után könnyen nedvesedhet, és elveszítheti erőteljes baktériumölő hatását. Tehát ne tartsuk tovább 1-2 hónapnál!

Hogyan ellenőrizzük, hogy még jók-e?

Próbáljuk ki egy egyszerű kísérlettel: keverjünk össze egy csipetnyi sütőport és egy csepp ecetet – ha buborékozik, akkor süthetünk vele bátran. A sütőpor esetén a sima víz is elegendő. Ha habzik, akkor még jó állapotban van. Ellenkező esetben ajánlatos a komposztra dobni!

Ezeket láttad már?

[social-share total_counter_pos="leftbig"]
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET