A parasztreggeli olyan, mint egy művész ecsetvágása a vásznon – boldog belevetés egy rendetlen fejedelembe, amit mi magunk szabottunk. Nem számít, mi található a hűtőnkben, kifogástalan friss tojásunk pedig ahogyan összefonódik a többi hozzávalóval, megfesti a reggelünket. A következő receptemet egyike azoknak, amelyek az otthonunkban a leggyakrabban használt, hagyományos, paraszti ételek közül kerültek ki.
Az alapok:
parasztsonka, kolbász, újhagyma, fél tucat tojás, só, őrölt feketebors, fagyasztott hasábburgonya
Így készül:
A sonkát apró kockákra vágom, majd rádobok néhány szelet kolbászt is. Az újhagymát megmosom, a hagymás részét felkarikázom, és pár zöld szálat is aprítok hozzá. Ezután kiütöm és felverem a tojásokat.
Anélkül, hogy zsiradékot adnék hozzá, összekeverem az összetevőket egy serpenyőben, mivel a sonka és a kolbász rengeteg ízletes zsírt enged ki. Főzésem közben a húsok kiadnak saját zsírjukat, melyben a többi hozzávaló és a félkész hasábburgonya is szépen megpirul. Ekkor öntöm rá a felvert tojásokat, borsozom, és ha szükséges, sózom. A tükörtojást a saját ízlésem szerinti textúrára sütöm. Friss kenyeret adok hozzá, és reggelire szolgálom fel.
A parasztreggeli hozzávalói – néha még virsli is kerül bele
Egy másik változat – ez alkalommal virsli nélkül