Volt már olyan, hogy életét alapjaiban megváltoztató olasz recepttel találkoztunk. Lasagne, gyors és egyszerű, azonban garantáltan finom. Ennek az ötlettől csak 40-50 perc választ el minket, ezalatt az idő alatt készítettünk egy komplett főételt. Persze, a fűszerezésében lehet bátran kreatívak lenni; a fokhagymától kezdve a paradicsomon át egészen a fűszerekig minden mennyiségben variálható.
Hozzávalók:
– kb. 1 kg sertés darálthús
– 2 nagyobb konzerv sűrített paradicsom, vagy 1 doboz paradicsompüré
– 3-6 gerezd fokhagyma
– só
– majoránna
– oregánó
– szárított petrezselyem
– őrölt feketebors
– kb. 30 dkg trappista sajt
– 1 doboz lasagne tészta
Elkészítés
Bolognai mártással kezdjük. Az előkészített darált húst felteszem egy kevés vízben, azt pedig úgy bővítheti, hogy előtte megsütjük egy kis vöröshagymát, ezt követően már fel is önthetjük vízzel. Ahogyan a hús elkezd főni, lassan hozzáadagolom az olaszos fűszerkeveréket, 3-6 gerezd egészben hagyott fokhagymát, oregánót, majorannát, szárított petrezselymet, őrölt feketeborsot és sót. A hús főzése alatt ebben az ízesített vízben tökéletes lesz a textúrája. Ha van otthon egy puhább paradicsomunk, azt is könnyedén belevághatjuk, héjastul, hogy egyáltalán ne vesszen kárba.
A darált hús gyorsan megpuhul, ekkor jöhet a paradicsompüré vagy a sűrített paradicsom. Fontos, hogy az íz ne torzuljon, ezért olyan paradicsomot választunk, ami nem tartalmaz plusz hozzávalókat, így a sót is beállíthatjuk magunknak. A püré hozzáadása után még rövid ideig főzöm, hogy eltűnjön a paradicsom nyers íze és ne égjen oda a ragu.
Ha kész a bolognai ragu, egy tepsibe kanalazunk belőle, hogy ellepje az alját. Erre kerül a lasagne tészta, majd újabb ragu réteg, ami mindenhol betakarja a süteményt. Ha nem így történik, a tészta nem puhul meg és kőkemény marad.
A ragut ismét követi a lasagne tészta, a rétegezés pedig addig folytatódik, míg el nem fogy a bolognai.
A tetején a legutolsó réteg lasagne tészta kerül, amire bőséges mennyiségű bolognai ragut kanalazunk, majd kb. 30 dkg reszelt trappista sajttal szórjuk meg. 200 fokos sütőbe tesszük és addig sütjük, míg a tészta meg nem puhul.
Tálalásnál óvatosan vágnánk kockákra a tepsiben lévő lasagne-t, hogy amint kiveszünk egy kockát, az ne csússzon szét. Azonnal fogyasztható.