A varázslatos hozzávalók szerepe
A szükséges hozzávalók a következők: 70 dkg finomliszt, 1 csomag (7 g) szárított élesztő, 1 csipet cukor, 3,5-4 dl víz (amennyit a liszt befogad), 2 kk só és 1 ek olaj. Mindezeket egy nagy tálba tesszük össze. A tetejét díszítésként, ízlés szerint, elhagyhatóan megszórhatjuk egy kevés szezámmaggal és tökmaggal.
Titkok a kézzel dagasztásról és a sütésről
A tészta kidagasztását nagyon alaposan végezzük el, kézzel körülbelül 10 percig tart ez. Ezt követően lefedjük és 10 percig hagyjuk pihenni, majd átgyúrjuk. Ezt követően még 20 perc pihenőidőt kap a tészta, majd veknivé formáljuk.
Kenyérformázás után az edénybe helyezzem és újabb 30 percig lefedett állapotban kelesztem.
Ezalatt a sütőt 230 fokra előmelegítjük. A kenyér és az edény tetejét vízzel lepermetezzük, ezzel gőzösen tartva a kenyeret. A magokkal megszórva, lefedve kerül a sütőbe kb. 20 percre. Ezután leveszem a fedőt, a hőfokot 200 fokra mérsékelem és további kb. 35 percig sütöm.
Mikor a kenyér elkészült, rácsra helyezem és újból lepermetezem vízzel. Teljesen kihűlve már szeletelhetjük is a mennyei kenyerünket.
Megjegyzés: egy 7 g-os szárított élesztő mennyisége körülbelül fél kocka friss élesztőnek felel meg.