1. Szükséges hozzávalók:
1 kg darált hús lapocka, dagadó (lágyékos)
0,5 kg rizs vagy gersli (árpagyöngy)
2-3 db nagy fej vöröshagyma
só ízlés szerint
Delikát 8 ételízesítő ízlés szerint
őrölt bors ízlés szerint
majoránna
10-15 db savanyú káposztalevél (haraszt)
0,5kg savanyú aprókáposzta
3 evőkanál zsír
2 nagy doboz sűrített paradicsom
1 kg oldalas
3 evőkanál pirospaprika
2. Az elkészítés menete:
A húst ledaráljuk, majd a rizst hozzáadjuk, valamint a fűszereket. A hagymát, amit apró kockára vágtunk, a zsíron megdinsztelünk és hozzákeverjük a pirospaprikát, majd a húshoz adjuk. Alaposan összedolgozzuk, és ízlés szerint után ízesítünk.
A tölteléket a levelekbe csavarjuk úgy, hogy ne tudjon a levélből kifordulni. Megfelelő nagyságú fazékba rakjuk a következő sorrendben: alulra egy sor kicsavart apró káposzta, amely közé szálasra vágott vöröshagymát kevertünk, és megszórtunk ételízesítővel, majd rárakjuk az oldalas darabokat, és a töltelékeket lazán sorba, ráöntjük a sűrített (vagy házi) paradicsomot. Újra egy sor aprókáposzta, ha van akkor az oldalas, és maradék töltelék. A töltelék mennyisége (darab száma) függ a haraszt (levél) nagyságától is.
Ráöntjük a maradék paradicsomot, felöntünk annyi vízzel, hogy ellepje. Kb. 1-1,5 óra alatt puhára főzzük.