EgészségHasznosHírek

A vérszegénység 7 rejtett tünete és 7 természetes gyógymód

A vérszegénység olyan állapot, amikor szervezetünkben nincs elegendő egészséges vörösvérsejt. A vörösvérsejtek hordozzák az oxigént a sejtekhez és segítenek eltávolítani a fölösleges szén-dioxidot. Ha ez a folyamat nem működik megfelelően, akkor szén-dioxid mérgezés léphet fel. A vérszegénységnek számos oka lehet, ezért a kezelési módok is változatosak.

Vérszegénység tünetei

1. Sápadt bőr és szemhéjak

Amikor szervezetünkben nincs elég oxigén vagy vörösvérsejt, bőrünk színe fakóvá változik. Ezt nemcsak az arcunkon, hanem teljes testünkön megfigyelhetjük, különösen a kezeken, a nyelven és a szemhéjak belső felén.

2. Szabálytalan szívritmus

Ha a hemoglobin szintünk alacsony, szívünk gyorsabban ver, hogy ellássa a szervezetet vérrel. Ez megerőlteti a szívet és szabálytalan szívritmus kialakulásához vezethet.

3. Fáradtság

Amikor a szerveink nem kapnak elegendő oxigént, szervezetünknek több erőfeszítést kell tennie az energiatermelés érdekében. Ez fáradtság érzését okozza.

4. Koncentrációs nehézségek

Valamennyi szervünknek oxigénre van szüksége a megfelelő működéshez, beleértve az agyunkat is. Ha nem jut elegendő oxigén a sejtjeinkhez, képességünk a tiszta gondolkodásra és koncentrációra csökken.

5. Vékony és törékeny körmök

Ha körmünk elvékonyodik, törékennyé válik vagy barázdássá alakul, ez a tünet gyakran vérszegénységet jelez. Körmöknek is szükségük van oxigénre a megfelelő fejlődés és egészség fenntartása érdekében.

6. Ajak berepedése

Az ajkak bőre könnyen kiszáradhat a széltől, a naptól vagy a hidegtől, de vérszegénység esetén először a szájzugban jelentkezik a bőrszárazság.

7. Különös sóvárgás nem emészthető anyagok iránt

A tudomány jelenleg még nem tudja megmagyarázni, miért okozza a vérszegénység ezt a furcsa sóvárgást. A leggyakoribbak a föld, a kréta és a jég iránti csillapíthatatlan vágyakozás.

Természetes gyógymódok a vérszegénység ellen

Rengetegféle vérszegénység létezik, a kezelése pedig a kiváltó októl függ.

1. Növeld a gyomorsav mennyiségét

Ha a gyomor nem termel elegendő gyomorsavat, a szervezet nem képes megfelelően feldolgozni a táplálékot. Ez alultápláltságot és tápanyaghiányt okoz, amely vas- és B12-vitamin hiányt is magában foglalhat. Lehet, hogy elegendő vitamint és ásványi anyagot fogyasztunk, de azok nem tudnak hasznosulni szervezetünkben.

Így növelheted a gyomorsav mennyiségét:

– Keverj 1 evőkanál almaecetet egy pohár vízbe, és idd meg étkezés előtt 15 perccel

– A gyömbér fokozza a gyomorsav mennyiségét

– A fermentált ételek segítik az emésztést

Az alacsony gyomorsav szint okozhat ún. szivárgó bél szindrómát, mivel az étel nem emésztődik meg megfelelően, ami irritálhatja a beleket.

2. Kezeld a szivárgó bél szindrómát

Szivárgó bél szindróma esetén a vékonybélfal károsodik. Ekkor az ételmaradványok és a méreganyagok a bélből a véráramba kerülnek, ami számos problémát okozhat, többek között vérszegénységet is. Az alábbiakban néhány tipp, hogy hogyan csökkenthetsz a szivárgó bél szindróma valószínűségén:

– Kerüld az allergiát okozó ételeket

– Fogyassz több egészséges zsírsavat, mint például halakat és olajokat

– Csökkentsd a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását

3. Egyél erjesztett ételeket

Az erjesztett ételekben sok a probiotikum, ami kedvezően befolyásolja bélrendszerünk egészségét. Ezek a baktériumok segítenek kezelni a szivárgó bél szindrómát is.

A legjobb erjesztett ételek:

– savanyú káposzta,

– kefir,

– nyers sajtok,

– joghurt,

– miso,

– kombucha.

4. Figyelj az ételérzékenységre

Ha valamilyen élelmiszer érzékenységed van, az irritálhatja az emésztőrendszert, ez pedig szivárgó bél szindrómát okozhat. Ha ezt elkerülöd, könnyebben gyógyulhatsz.

5. Növeld a folsavbevitelt

A folsav a B9-vitamin egyik formája. Ez alapvető a vörösvérsejtek termelődéséhez és nélkülözhetetlen az egészséges vérképlet fenntartásához.

Magas folsavtartalmú élelmiszerek:

– zöld leveles zöldségek,

– hüvelyesek,

– papaya,

– citrusfélék,

– teljes kiőrlésű gabonák.

6. Fogyassz több B12-vitamint

A B12-vitamin alapvető fontosságú az egészséges vörösvérsejtek termelődéséhez. A vegetáriánusok, vegánok, és a terhes nők hajlamosabbak a B12-vitamin hiányra.

B12-vitaminban gazdag ételek:

– hús,

– tojás,

– tejtermékek,

– hal,

– tenger gyümölcsei.

7. Növeld a vasbevitelt

A vasnak különösen fontos szerepe van szervezetünkben, különösen a vörösvérsejtek termelésében. A vas hiánya az egyik leggyakoribb oka a vérszegénységnek. A vasbevitel növelhető étrend-kiegészítőkkel és az étrendünk megfelelő módosításával.

Vasban gazdag ételek:

– vörös húsok,

– cékla,

– máj,

– spenót,

– brokkoli,

– bab és lencse,

– diófélék,

– gabonafélék.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET