A wok sokoldalúsága teszi őt tökéletes választássá az ázsiai konyha szerelmesei számára. Különleges formája és hőátadási tulajdonságai felgyorsítják a sütési folyamatot, míg a különféle használati technikák segítenek lenyűgöző ételek elkészítésében.
0. Méret számít
Rengeteg méretű wok található a piacon. Otthoni használatra a legjobb választás a 40 cm átmérőjű vagy kisebb méretű edény, hiszen a nagyobbak nehezen kezelhetőek és kihívást jelenthet az étel megkeverése.
1. Az első használat
Az újonnan vásárolt wokot be kell avatni: az edény felületét be kell kenni olajjal, majd forrósítsuk fel 10-15 perc alatt. Fontos, hogy az olaj minden ponton érintkezzen az edénnyel. Hűtsük le mielőtt a felesleges olajat papírtörlővel eltávolítjuk. E célra a mogyoróolaj a legalkalmasabb, mivel magas füstponttal rendelkezik, így nem ég meg.
2. Az előkészület fontossága
Mielőtt a tűzhöz vinnénk a woakot, először az összes hozzávalót készítsük elő. Minden zöldséget vékonyra vágva és szárítva tartsunk készenlétben, mert a magas hőmérsékletnek köszönhetően a wokban a főzési idő igen rövid, ha nem vigyázunk, az étel pillanatok alatt megég.
3. Nem mindegy, hogyan öntöd bele a folyadékot!
Amennyiben folyékony összetevőt használunk az étel elkészítéséhez (leves, szójaszósz, bor), soha ne öntsük közvetlenül az edény aljára. Inkább csurgassuk lassan a wok oldalára, majd forgassuk az edényben, hogy az ízek még intenzívebbé váljanak.
4. Többféle megoldás
A wokban szinte bármilyen eljárással főzhetünk: süthetünk, párolhatunk, piríthatunk, sőt, még füstöléseket is alkalmazhatunk benne! Bármelyik módszert is választjuk, soha ne tömjük túl a wokot étellel, mert a hőmérséklet így gyorsan lecsökken, ami a gyorspárolás lényegének ellentmond.
5. Rozsdásodik?
Ha megfigyeljük, hogy a wok rozsdásodik, akkor valószínűleg nem az első használat előtt olajoztuk be megfelelően, vagy letisztítottuk róla az olaj védőrétegét. A rozsdát töröljük le, alaposan öblítsük ki az edényt, majd szárítsuk be teljesen. Ezt követően egy vékony réteg olajat kell felvinnünk, amely a korábban rozsdás felületekkel is érintkezik. Használat után hagyjuk kihűlni, az olajat pedig később felhasználhatjuk. A wokot mosogatószerrel vagy szappannal soha ne tisztítsuk!
HOZZÁSZÓLÁSOK
Várjuk a véleményét és tapasztalatait a wok használatával kapcsolatban! Kérjük, ossza meg gondolatait velünk!
Ezeket láttad már?
- A nagyimtól tanultam a családi receptet: Mióta ezzel öntözöm a növényeimet, minden szomszéd irigykedve jön át
- Egész télen nem kell gyömbért vennem, mert minden nyáron így termesztek magamnak végtelen mennyiségűt!
- Milyen praktikus! Már régóta alufóliát használok, de ez a nyolc tipp még nekem is új volt