HírekReceptek

A zserbó hihetetlen titka, amit sokan még nem ismernek!

Különleges édesség, a zserbó

A zserbó a legszívesebben látott süteményünk, amelyet ünnepi időszakokban számos ember otthonában elkészítenek. Sokan szeretnek kísérletezni a különféle ízekkel és receptekkel, de vannak, akik kitartanak mellett a hagyományos, jól bevált receptek mellett, amit évről évre követnek. A zserbó igazán nagy titka azonban minden receptről hiányzik, és sok háziasszony nem ismeri ezt a titkot. Akkor most mutatjuk!

Története

A zserbó egyike a legnépszerűbb édességeinknek. Hagyományosan cukrozott diót és savanykás baracklekvárt helyezünk a morzsalékony tészta rétegek közé, a tetejét pedig csillogó csokoládéval borítjuk. Egész évben elérhető a cukrászdákban, de otthon elsősorban húsvét és karácsony idején készítik el.

Ezt a fantasztikus receptet a svájci születésű cukrász, Gerbaud Emil hozta létre, aki bejárta Angliát, Franciaországot, és Németországot, mielőtt végleg letelepedett volna Budapesten 1884-ben Kugler Henrik csábítására. A cukrászda, amit átvett, az akkor majdani Gizella téren (ma Vörösmarty tér) található, és „az elegáns világ találkozóhelyének” számított.

Meglepetés: a nagy titok!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a tökéletes zserbó nem vajjal, hanem zsírral készül, ami által sokkal lágyabb, morzsalékonyabb és puhább lesz a tésztája. Ez lehet nosztalgia, hiszen nagymamáink is hasonlóan készítették, vagy egyszerűen jobb így a sütemény.

A rétes, a kelt tészták, sőt, egyes morzsalékony tészták is igénylik a zsírt. Ha még nem kísérletezte, először csak a vaj mennyiségének felét cserélje zsírra. Az eredmény morzsalékony, gyorsan puhuló tésztává válik, a kelt tészták pedig puhábbak lesznek.

A zserbót eredetileg élesztős morzsalékony tésztából készítik, és a szakácskönyvek, valamint az internet is tele van ezekkel a receptekkel. Ez a változat is jó, a lényeg, hogy a tésztát nagyon vékonyra nyújtsuk, és ne kezdjük el keleszteni a töltelék előtt, különben levegős, pufi, nem zserbós, hanem kalácsos süteményünk lesz.

Az omlós (közkedveltebb) zserbó receptje

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg zsír (vagy vaj)
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • 40 dkg baracklekvár
  • 15 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 ek vaj

Elkészítése:

A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a porcukrot, majd a két tojással gyorsan összedolgozzuk. Három részre osztjuk, 20 percig hagyjuk pihenni.

A tészta egyik harmadát vékonyra nyújtjuk, a tepsi aljára fektetjük. Megkenjük a lekvár felével, és megszórjuk a porcukorral elkevert dió felével. Ezt követi egy újabb réteg vékony tészta, a maradék lekvár, majd a diós szórás. Végül befedjük az utolsó tészta lappal, hústűvel átszúrjuk a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük.

Ha kihűlt, a vajjal felolvasztott csokoládéval bevonjuk a tetejét. Csak akkor szeleteljük, amikor a csokoládé megszilárdult. Másnap, sőt harmadnap a legfinomabb.

További receptekért kövessetek minket Facebookon is!

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET