Az abált szalonna, más néven kövesztett szalonna, nem más, mint egy ínycsiklandó nektár azok számára, akik nem riadnak vissza a közeljövőbeni kirándulást terveznek a tél ereje ellenére. Fogyasztása friss kenyérrel egyszerűen ellenállhatatlan – egy bársonyos sima kísérő a tűz mellett, míg a havas táj szép látványait élvezzük.
Az elkészítéshez szükséges hozzávalók
- 1 nagyobb darab szalonna, bőröstől (ideális esetben hasalja szalonna)
- 1 fej fokhagyma
- Só
- Pirospaprika
Abált szalonna receptje
Az elkészítés viszonylag egyszerű. Először is, alaposan mossuk meg a szalonnát, majd bőröstől forraljuk fel, körülbelül másfél-két órára. Ezen az időpontban pucoljunk meg egy fej fokhagymát, majd dobáljuk a gerezdeket a főzővízbe, hozzáadva sót ízlés szerint.
Miután a szalonna megpuhult és a villa könnyedén belenyúl, vegyük ki és csepegtessük le. Szeleteljünk fel 1-2 gerezd fokhagymát, és helyezzük a főtt szalonna tetejére. Ezután díszítsük a szalonnát őrölt pirospaprikával, és hagyjuk kissé állni.
Az előkészített abált szalonnát végül bőröstől, vékony szeletekre vágva, friss kenyérrel tálalva kínáljuk fel.
Fűszeresen, könnyedén, és nagyon ízletesen. Abált szalonna a mi hagyományos baconnk. Tesztelje az ízlelőbimbóit a hidegebb hónapokban azzal, hogy elkészíti ezt a magyar különlegességet. Egészségére!