Az Adobo nem csupán egy egyszerű étel, hanem a Fülöp-szigetek konyhaművészetének csúcsteljesítménye. Az ecet adja meg jellegzetes ízét, ugyanakkor remek tartósítóként is szolgál a trópusi hő ellenére. Szinte hallja magában az ételeink, ahogy kinyitja az ínyencek világát és ámulattal tölt el bennünket a szigetország gazdag gastronómiai örökségével.
Az elkészítéshez szükséges hozzávalók
6-8 csirkeszárny
1/3 csésze (80 ml) kókuszléből készült ecet, balzsamecettel helyettesíthető
1/4 csésze (60 ml) szójaszósz
4 gerezd zúzott fokhagyma
1-2 darab babérlevél
fél teáskanál (2,5 ml) frissen tört (nem őrölt) feketebors
Íme a varázslat: az elkészítés lépései
Első lépésként a csirkeszárnyakat, a fokhagymát, a zúzott borsot, a szójaszószt és a balzsamecetet egy serpenyőbe helyezem és összefőzöm e „varázslatos kotyvalékot”.
Miután a csirkeszárnyak megpuhultak, egy szűrő segítségével csepegtetem le őket, a serpenyőben található főzőlevet pedig külön tálba öntöm.
A csirkeszárnyakat ezután forró olajban ropogósra sütöm, majd visszateszem őket a serpenyőben lévő szószba. Ekkor adom hozzá a babérleveleket, és alacsony lángon főzöm, amíg a szósz besűrűsödik.
Ízlés szerinti hosszúságú főzéssel a csirke teljesen beépítheti a szószt, mely a hő hatására már pattogó hangot ad ki.
Forró rizzsel és kívánság szerint zöldségekkel kínálom.