Az édesburgonya egy olyan zöldség, mely az elmúlt években vált igazán népszerűvé. Kibújva az általánosságban ismert burgonya árnyékából, az édes burgonya mára híres lett változatos színének és különleges ízének köszönhetően. Sokan tévesen, jamszként emlegetik, ám a két növényfaj egyáltalán nem ugyanaz.
Az édesburgonya termesztése
Az édesburgonya termesztéséhez rendkívül sok napsütés, valamint nedves és szerves táptalaj szükséges. A termesztéshez az édes burgonya gumójával is nekikezdhetünk. A legtöbb ilyen típusú burgonyafaj kúszónövény, ám vannak cserjefélék is, melyek kis helyen is remekül érzik magukat.
A Beauregard a legnépszerűbb édesburgonyafajta, de a Bush Puerto Rico és a Patriot is két remek választás az otthontermesztéshez. Az édesburgonyafélék többsége narancssárga, ám vannak lila és citromsárga színben pompázó gumók is.
Ha a tövek elkezdenek sárgulni, itt az ideje betakarítani a burgonyákat. Fontos azonban, hogy a gumót csak nagyon óvatosan ássuk ki a talajból. Az édesburgonya szezonja a kora téli hónapokban, novemberben és decemberben van.
Az édesburgonya tápértéke
Tápérték / 1 sült burgonya (77g)
Energia / kalória 95 Kcal
Fehérje 1,76 g
Zsír 0,08 g
Rost 3,14 g
Szénhidrát 16,34 g
C-vitamin 17,06 Mg
A vitamin 13108 IU (NE – nemzetközi egység)
Kalcium 22 Mg
Magnézium 19 Mg
Kálium 306 Mg
Béta-karotin 7864 Mg
Az édesburgonya egészségre gyakorolt hatásai
Az édesburgonya kitűnő A vitamin forrás béta-karotin formájában. A karotionoid jótékony hatással van a tüdőre, és fontos szerepet játszik a tüdőrák legyőzésében is. Az A vitamin mellett az édesburgonya továbbá nagyszerű C-vitamin forrás is. Ezek a tápanyagok igen erős antioxidánsnak számítanak, harcolnak a szabad gyökök ellen és egészség-javító hatásokkal bírnak. Az édesburgonyának gyulladáscsökkentő hatása is ismert, jótékonyan hat az ízületi gyulladásokra és az asztmára is.
Az édesburgonya tele van B6 vitaminnal, ami csökkenti a szívinfarktus és a stroke kockázatát. Az édesburgonyában található kálium és a rostok is elősegítik egészségünk megőrzését.
Az édesburgonya kulináris felhasználása
Az édesburgonyát rendkívül sokféle módon tálalhatjuk, akár ízletes köretként, akár bőséges ebédként. Legyen akár hálaadás, karácsony, vagy csak egy egyszerű hétköznap, az édesburgonyából készült ételeket egész évben élvezhetjük.
A betakarított édesburgonyákat héjastól tárold sötét, hűvös helyen. A legjobb, ha hámozás után azonnal megfőzöd.
Hetente legalább háromszor fogyassz édesburgonyát, amit egyszerűen adj hozzá a megszokott menükhöz.
Egyszerű, de különleges édesburgonya receptek
Sült krumpli édesburgonyából: a felszeletelt édesburgonyát kend be olívaolajjal és paprikával, majd süsd addig, amíg kissé roppanós nem lesz. Hihetetlenül finom!
Mit érdemes tudni az édesburgonya fogyasztása előtt?
Az édesburgonya oxalátot tartalmaz, ami káros lehet a kezeletlen epekőtől és májbetegségekben szenvedők számára. Mindenképp konzultálj orvosoddal a zöldség fogyasztása előtt.
Az otthon termesztett édesburgonyát akár egészben, héjastól is megehetjük, de a boltokban vásárolt zöldséget mindenképp hámozzuk meg, hogy megszabaduljunk a különböző kémiai anyagoktól.