A nokedli változatosan elkészíthető különlegesség. A hagyományos pörkölthöz kiváló köret, de akár főételként is megállja a helyét, például tojást ráütve, amely különösen ízletes fejes saláta vagy kovászos uborka társaságában.
Miben rejlik a tökéletes nokedli titka?
Sokan azon a véleményen vannak, hogy a méret számít: minél lágyabb a tészta, annál nagyobb lesz a galuska (feltéve, hogy nokedli szaggatóval készítjük) – és fordítva. Természetesen a liszt, a tojás, a só és a víz alapvetőek a nokedli elkészítésében, ám még egy, sokak számára meglepő hozzávaló emelheti fokozhatja az ízélményt: a tartós tej. Bizony, ettől lesz az egyszerű nokedli ellenállhatatlanul finom.
Az ideális arányok:
50 dkg liszt
3 tojás
2 dl víz
2 dl tartós tej
só
Miután összekevertük the nokedli hozzávalóit, sós forró vízben kifőzzük. Ha a nokedli feljött a víz felszínére, szűrőlapáttal kiszedjük és leszűrjük. Akár még át is öblíthetjük kevés olajos-sós vízben, és ismét leszűrhetjük – így garantáltan nem tapad össze. Az eredmény egy mennyei nokedli, ami minden falatnál finomabbá válik. Próbáld ki te is!