A puliszka, a népszerű „szegények eledele”, mely számos pozitív hatással bír egészségünkre
A puliszka, amely mindannyiunk számára ismert mint a „szegények eledele”, sokkal többet nyújt, mint amit a nevében sugall. Ez a tipikusan román eredetű étel mára már világszerte elismert, az egészségtudatos táplálkozást előnyben részesítő szakértők körében. Az egyszerűen elkészíthető és jótékony hatásairól ismert málélisztből készült ételek rendbe teszik a gyomorműködést és még fiatalító hatásuk is van.
Ez a finom és laktató eledel, amely már Kolumbusz óta képezi az emberek étrendjének szerves részét, hozzájárul az élettartam meghosszabbításához is. A rendszeres puliszkafogyasztók élettartama hosszabb, mint akiknél ez a táplálék nem szerepel gyakran az étrendjükben.
Támogatja a gyomor és máj egészségét
A puliszka alapanyagként szolgáló kukoricaszemekben megtalálhatóak az aracin- és palmitinsavak, amelyek elősegítik a gyomor egészséges működését. Ezek a savak képesek a bélrendszerben könnyen felszívódni, majd az ott lévő toxikus anyagok eltávolításával hozzájárulni a vér tisztaságához.
Emellett a puliszka méregtelenítő hatása által védi a májat és csökkenti a májbetegségek kialakulásának kockázatát. A puliszka valódi alternatívája lehet a kenyérnek, mivel az gyomornyugtató és savcsökkentő hatású is.
Hozzájárul az életkori várható élettartam növeléséhez
A kutatások eredménye alapján bebizonyították, hogy a puliszka napi rendszeres fogyasztása akár 60%-kal csökkenti a pajzsmirigy rendellenességek okozta idegi zavarokat. Emellett rendszeresítik a vércukor- és koleszterinszintet, ami különösen ajánlott a cukorbetegek számára. A puliszka csökkenti a szívroham és érelmeszesedés kockázatát is.
Az izomzat fejlesztésében is szerepet játszik
Kolumbiai kutatók kimutatták, hogy a kukoricában található savaknak fontos szerepük van az izomrostok megerősítésében. Az ecuadori gyermekek, akik étrendjükben rendszeresen fogyasztanak puliszkát, a világ legjobb sportolói közé sorolhatóak.
Mivel a kukoricalisztből készült ételek csökkentik a menstruációs problémákat, a puliszka vesekő és májgyulladás esetén is ajánlott. Az ízletes puliszka nemcsak táplál, de kutatások szerint 9%-kal növeli a 65 év feletti nők petefészek aktivitását is.