HírekReceptek

Az idő varázslatával elkészülő kenyér: dagasztás nélküli parasztkenyér receptje

Amire szükséged lesz:

530 gramm liszt, 10 gramm friss élesztő, 420 milliliter víz, 1 kiskanál só.

Így készítsd el:

Kezdésként az élesztőt meleg vízben futtassuk fel. A lisztet szitáljuk át dedikált tálba, majd adjuk hozzá a sót és az élesztőt, amit aztán gyúrjunk össze közepes keménységű tésztává. Ha nem tartjuk elég lágyanak a tésztát, mehet hozzá még egy kevés víz. Amint összeállt a tésztánk, fedjük le egy fóliával és 2 órán keresztül szobahőmérsékleten hagyjuk, hogy a kenyértészta kelni tudjon. Ha a tészta megkétszerezte a térfogatát, és már látjuk a jellemző kis buborékokat, tudhatjuk, hogy jól végeztünk, még dagasztás nélkül is. A tészta most mehet a hűtőbe, ezt követően pedig bízzuk a folytatást az éjszakának.

Másnap a tészta kivételét követően formázzuk meg és helyezzük el egy előkészített, sütőpapírral bélelt és liszttel meghintett sütőformában. Ismételten hagyjunk időt a kenyérnek, most 40-60 percet álljon. Közben melegítsük elő a sütőt 235 fokra. Hármas felületi bevágást készítsünk a kenyerünkön, majd jöhet a sütőbe helyezés. Egy másik tepsibe helyezzünk 1,5 pohár forró vizet, amivel párologtatni tudjuk kenyerünket a sütés alatt. Az egész procedúra 45 percig tart majd, utána pedig a kenyeret tálra helyezve hagyjuk kihűlni.

Fontos megjegyezni, hogy a receptben szereplő friss élesztő helyett használhatunk szárított élesztőt is, ebben az esetben a liszt mennyiségéhez 4 gramm szárított élesztőt szükséges beleszámolnunk. Ezen kívül a kenyértészta – a legtöbb más tésztával ellentétben – hűtőben akár 2 hétig is tárolható.

Ezeket láttad már?

[social-share total_counter_pos="leftbig"]
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET