HírekReceptek

Az ismeretlen trükk, amire minden háziasszonynak szüksége van – Ilyen lehet a másnapi fánk frissen !

A farsangi időszak kezdetével szinte kötelező a finom otthoni fánksütés. Bár a bolti változatok is elérhetőek, de nincs is finomabb, mint amikor a saját kezűleg elkészített, friss fánkkal kényeztetjük magunkat.

Van egy kis trükk, ami a fánkodat nem csupán puha és könnyed lesz, hanem még másnap is frissen tartja. A titok nyitja: az alkohol!

A finom fánk alapját hasonló alapanyagok adják, mint bármely klasszikus kelt tésztának: tej, élesztő, porcukor, vaj, tojássárgája, rum és liszt. Az alkohol, mint tésztába vendégül látott extra, illik nemcsak az édes tésztához, hanem a porcukorhoz, lekvárhoz, vagy esetleges töltelékekhez is. Az igazán tökéletes és légies fánk elkészítéséhez azonban nélkülözhetetlen az alkohol hozzáadása.

A fánk íze ízletesebb lesz, kevesebb zsiradékot vesz fel, és a finom alkohol hatására még másnap is puha és friss marad. Ilyenkor használj például pálinkát vagy rumot, körülbelül egy evőkanál mennyiségben fél kiló liszthez. A magas alkoholtartalmú italok, mint a rum vagy a barackpálinka, remekül kiemelik a finom fánk ízét és egyedi, különleges ínyencséget adnak neki.

Ha szeretnéd elkészíteni ezt a különleges farsangi csemegét, akkor kövesd ezt az egyszerű receptet:

Hozzávalók:

3 dl tej

3 dkg élesztő

1 evőkanál porcukor

5 dkg vaj

2 db tojássárgája

1 evőkanál rum

1 csipet só

50 dkg liszt.

Elkészítés:

A tejet melegítsd langyossá, majd morzsolj bele élesztőt és adj hozzá cukrot. Amikor az élesztő felfutott, add hozzá a vajat, tojássárgákat, rumot, sót és a lisztet, majd dagassz egy közepesen kemény kelt tésztát belőle. __Amíg a tésztát dolgozod, addig alakítod, amíg egy lágy, flaszteres tésztát kapunk. Ezután hagyjuk langyos helyen a tésztát kétszeresére kelni.

A megkelt tésztát gyúrd ki és szaggasd fánkká egy fánkszaggatóval vagy egy pohárral. Fedd le a tésztát és hagyd újabb 30 percig kelni.

Süsd a fánkokat közepes forróságú, bő zsiradékban mindkét oldalukat aranybarnára. A sütés elején fedd be az edényt, de utána vedd le a fedőt.

A megsült fánkokat szűrőkanállal emeld ki és már melegen szórd meg vaníliás porcukorral.

Ez a recept garantáltan örömet okoz a családnak és a barátoknak, és a farsangi szezont még emlékezetesebbé teszi!

Ezeket láttad már?

[social-share total_counter_pos="leftbig"]
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET