A farsangi időszak kezdetével szinte kötelező a finom otthoni fánksütés. Bár a bolti változatok is elérhetőek, de nincs is finomabb, mint amikor a saját kezűleg elkészített, friss fánkkal kényeztetjük magunkat.
Van egy kis trükk, ami a fánkodat nem csupán puha és könnyed lesz, hanem még másnap is frissen tartja. A titok nyitja: az alkohol!
A finom fánk alapját hasonló alapanyagok adják, mint bármely klasszikus kelt tésztának: tej, élesztő, porcukor, vaj, tojássárgája, rum és liszt. Az alkohol, mint tésztába vendégül látott extra, illik nemcsak az édes tésztához, hanem a porcukorhoz, lekvárhoz, vagy esetleges töltelékekhez is. Az igazán tökéletes és légies fánk elkészítéséhez azonban nélkülözhetetlen az alkohol hozzáadása.
A fánk íze ízletesebb lesz, kevesebb zsiradékot vesz fel, és a finom alkohol hatására még másnap is puha és friss marad. Ilyenkor használj például pálinkát vagy rumot, körülbelül egy evőkanál mennyiségben fél kiló liszthez. A magas alkoholtartalmú italok, mint a rum vagy a barackpálinka, remekül kiemelik a finom fánk ízét és egyedi, különleges ínyencséget adnak neki.
Ha szeretnéd elkészíteni ezt a különleges farsangi csemegét, akkor kövesd ezt az egyszerű receptet:
Hozzávalók:
3 dl tej
3 dkg élesztő
1 evőkanál porcukor
5 dkg vaj
2 db tojássárgája
1 evőkanál rum
1 csipet só
50 dkg liszt.
Elkészítés:
A tejet melegítsd langyossá, majd morzsolj bele élesztőt és adj hozzá cukrot. Amikor az élesztő felfutott, add hozzá a vajat, tojássárgákat, rumot, sót és a lisztet, majd dagassz egy közepesen kemény kelt tésztát belőle. __Amíg a tésztát dolgozod, addig alakítod, amíg egy lágy, flaszteres tésztát kapunk. Ezután hagyjuk langyos helyen a tésztát kétszeresére kelni.
A megkelt tésztát gyúrd ki és szaggasd fánkká egy fánkszaggatóval vagy egy pohárral. Fedd le a tésztát és hagyd újabb 30 percig kelni.
Süsd a fánkokat közepes forróságú, bő zsiradékban mindkét oldalukat aranybarnára. A sütés elején fedd be az edényt, de utána vedd le a fedőt.
A megsült fánkokat szűrőkanállal emeld ki és már melegen szórd meg vaníliás porcukorral.
Ez a recept garantáltan örömet okoz a családnak és a barátoknak, és a farsangi szezont még emlékezetesebbé teszi!
Ezeket láttad már?
- A kínai szezámmagos csirke elkészítésének titkai – Kövessd ezeket a lépéseket és nem tudod elrontani
- Ilyen egyszerű a tökéletes főzelék elkészitése: Csomómentes rántás és habarás titka, amit nem mindenki ismer
- Muszaka: Egy olyan fogás, amitől el fog fordulni a fejed! Gazdag, gyorsan elkészíthető, ízletes és egyszerű!