Hasznos

Az ősi konyhai bölcsességek rejtélyei – működnek-e valóban?

A generációkon átívelő, régi női gyakorlatok, konyhai trükkök, titokzatos receptek, melyeket anyáinktól tanultunk, ma már mítoszoknak számítanak. De vajon valóban hatékonyak ezek a fortélyok, vagy csak legendák? Leteszteltük őket, hogy rájöjjük az igazságra.

1. mítosz: Ecetes-szódás tészta a szebb állagért

Ahhoz, hogy a szódát dyi sütőpor gyanánt használhassuk, szükségünk van egy savas környezetre. A szóda és az ecet keverékében még szén-dioxid is keletkezik, de az azonnal el is veszti ezzel „…kségét.” Tehát csak idézőjelben beszélhetünk sütőporról. Emiatt ehelyett ajánlatos inkább a savóval vagy sütőporral való megoldás választása.

Eredmény: nem működik.

2. mítosz: Hideg víz a könnyebb tojáshámozás érdekében

Régi közmondás, hogy a tojást forró víz után hideg vízbe kell tenni, hogy könnyebb legyen megpucolni. Vajon azonban mennyire igaz ez? Sok szakértő szerint a tojásokat egyszerűen forró vízbe kell tenni, és meg kell várni, amíg kifőnek. Egyet azonban mindannyian megjegyeznek: a héja könnyen megreped. Tehát a hideg víz önmagában nem elegendő.

Eredmény: működik, ha más szabályokat is betartunk.

3. mítosz: A sós víz segít az odaégett edények megtisztításában?

Sajnálatos módon ezt a módszert csak részben fogalmazhatjuk meg igenlően. Lehet, hogy az edénybe tett sós víz segít enyhíteni a leégett ételek állagát, de nem törli el őket teljesen. A legjobb, ha az edényt egész éjszakára meleg vízbe áztatjuk, és reggel könnyen elmoshatjuk.

Eredmény: nem működik.

4. mítosz: Az ecet és a citromlé segít megszabadulni a halszagoktól?

A hagyma és a hal kellemetlen illata ellen a citromlé és az ecet is segíthet. Ügyeljünk azonban arra, hogy ne hagyjuk a kezünket túl hosszú időre a savas oldatban, hogy elkerüljük a bőrirritációt.

Eredmény: működik.

5. mítosz: A sajt sütőpapírban tartása megakadályozza a kiszáradását?

Bár a sütőpapír különösen jó a sajt és egyéb élelmiszerek tárolására, a bevonat ellenére a műanyag fólia bizonyult a legjobbnak a teszt során. A sütőpapírba csomagolt sajt ugyanis kiszáradt, míg a műanyag fóliába csomagolt sajt frissen maradt.

Eredmény: nem működik.

6. mítosz: A hideg vízben mártott kés csökkenti a könnyezést hagymavágás közben?

A hagymavágás közbeni könnyezés talán az egyik legismertebb konyhai mítosz. Főleg, ha a hideg vízben áztatott késről van szó. A végeredmény azonban teljes mértékben függ a hagyma erősségétől és a szem érzékenységétől. A hideg vízben áztatott kés pedig csak részben segíthet.

Eredmény: részben működik.

7. mítosz: A jéghideg vízbe tett főtt burgonya könnyebben hámozható

A főtt burgonyát könnyebb megpucolni, ha rögtön forró vízzel leöntjük, amikor kivesszük a forró vízből. A leválasztását a hideg víz is segítheti.

Eredmény: működik.

8. mítosz: A sóval hintett jégkocka segít gyorsan lehűteni a forró italokat

Ha hozzáadjuk a sót a jégkockához, az elolvad, de a hőmérséklete csökken. Ezzel a módszerrel néhány perc alatt le lehet hűteni a forró italt.

Eredmény: működik.

9. mítosz: A forró vízben áztatott hagyma nem lesz keserű

Ha az ételben a hagyma keserű, azt senki nem szereti. De van rá megoldás: ha apróra vágjuk a hagymát, adjunk hozzá forró vizet, hagyjuk 2 percig állni, majd szűrjük le. Ennek köszönhetően a hagyma nem lesz keserű.

Eredmény: működik.

Csalhatatlan módszerek a tökéletes hagymavágáshoz

– A hagymahéjat könnyen eltávolíthatod, ha levágod a hagyma felső rétegét a héjával együtt.

– A hagyma végét ne vágjuk le, hanem tartsuk meg így. Vagyis inkább mi dobhatjuk el, miután már megtörtént a vágás, hogy kényelmesebb legyen a fogása.

– Soha ne tartsuk a hagymát úgy, mint az első képen látható. Helyette hajlítsuk vissza az ujjainkat, és szorosan fogjuk a hagymát, mint az igazi séfek.

10. mítosz: Az avokádó nem barnul meg, ha hagymával együtt tároljuk

Az avokádó már néhány óra alatt meg tud barnulni a hűtőben. Néhányan úgy vélik, hogy ha hagymát teszünk mellé, akkor megakadályozzuk ezt a folyamatot. Sajnos ezt a módszert sem sikerült igazolnunk. Annak ellenére, hogy három napig hagytunk hagymát az avokádó mellett, az avokádó így is megbarnult. Sőt, így hagymaszagú lett.

Eredmény: nem működik.

Ezeket láttad már?

[social-share total_counter_pos="leftbig"]
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET