A spagetti carbonara szerelmesei egyszerűen odáig lesznek a burgonya carbonaraért. Amikor a családomtól megkérdeztem, még milyen ételt szeretnének, a válasz egyértelmű volt: „Anya, azt a finom burgonyát, amit te készítesz!”
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 150 g pulykahús, 1 db kisebb hagyma, 300 ml főzőtejszín, 100 g parmezán sajt, 1 db tojás. Só, bors és apróra vágott zöldpetrezselyem a díszítéshez. Még 2-3 szelet bacon és vaj is szükséges.
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és vajazzuk ki a hőálló tálat. A burgonyát vágjuk fel szeletekre, majd főzzük meg sós vízben, de ne túl puha legyen, csak 10-15 percig. Keverjük össze a főzőtejszínt a tojással, sózzuk, borsozzuk. A hagymát aprítsuk fel és pirítsuk meg vajon. Amikor a hagyma üveges lesz, adjuk hozzá a kockára vágott pulykahúst. Süssük a húst addig, amíg megjelenik a sült pulykahús jellegzetes illata. Egy másik serpenyőben süssük meg az apróra vágott bacon szeleteket. Szűrjük le a burgonyát, majd tegyük a bekenőtálba, öntsük rá a tejszínes keveréket és rakjuk rá a pirított hagymás húskeveréket, illetve a sült bacon szeleteket. Kavarjuk össze, majd szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel és süssük a tálban 30 percig. 15 perc elteltével csökkentsük a sütő hőfokát, és szórjuk rá a reszelt parmezánt. Az étel akkor kész, amikor a burgonya megpirul. Jó étvágyat!