Az édesburgonya a reflektorfényben – melepő, de nemcsak finom, hanem egészséges is
Az édesburgonya kedvelt étel a fejlődő országokban, gyakran és sokféleképpen elkészítve fogyasztják. Érdekes, hogy neve ellenére cukorbetegek is nyugodtan élvezhetik édes ízét az alacsony glikémiás indexe miatt, amely alacsonyabb főtt állapotában, de magasabb, ha megsütjük a burgonyát. Magas a C, B2-, B6-, valamint az E-vitamin tartalma és gazdag káliumban, rézben és mangánban, ugyanakkor alacsony a zsír- és koleszterintartalma. agas rosttartalma miatt sokáig jollakottan tart és egészséges változata lehet a hagyományos burgonyának, ha sült krumplira vagy pürére vágyunk. Mi ma krémlevest készítünk belőle, ami simán helyet kaphat az okostányér receptek között, mert a tejszínen kívül (és abból is természetesen lehet soványat használni) más magas kalóriás tétel nem szerepel benne.
Hozzávalók:
– 1,5 kg édesburgonya
– 1 vöröshagyma
– 4 gerezd fokhagyma
– 2 sárgarépa
– 1 fehérrépa
– 500 ml tejszín
– 5 ml olívaolaj
– Gyömbér
– Fahéj
– Só
– Bors
– Garnélarák
– Friss bazsalikomlevél
A zöldséget meghámozzuk és megmossuk. A hagymát egy kevés olívaolajon megpirítjuk. Amikor már üveges hozzátesszük az áttört fokhagyma gerezdeket. Az édesburgonyát, sárga- és fehérrépát durva kockákra vágjuk és megpirítjuk egy picit a hagymán.
Az édesburgonya krémleves elkészítése:
Ezután felöntjük 1 litre vízzel és lassú tűzön puhára főzzük benne a zöldséget. Amikor megpuhult levesszük a tűzről és egy botmixxerel krémesre turmixoljuk, majd ízesítjük a fűszerekkel, végül hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk a tejszínt.
Ezután még egyszer felforraljuk és diszítjuk a főtt garnélarákkal (grillezni is szabad – sőt!) és az apróra vágott, friss bazsalikomlevelekkel és kész is a krémleves.
A garnéla akkor a legfinomabb, ha pici vajon pirítjuk meg némi petrezselyemzölddel és pár csepp citromlével meglocsolva, de akkor természetesen a kalóriatartalma is drasztikusan növekszik.
Ha tetszett a recept, nézd meg ezt is:
– Túróval töltött kaliforniai paprika