EgészségÉletmódÉletmód, egészségHasznosHírekReceptek

Egészséges táplálkozás 60 felett: Az „okostányér” módszer

Ismerje meg az „okostányér” fogalmát

Az „okostányér” egy egyszerű módszer, amely segít elsajátítani az egészséges táplálkozás alapjait. A fenti kép megmutatja, hogy az öt élelmiszercsoportnak hogyan érdemes elhelyezkednie a tányéron, hogy az étkezés egészséges és a kornak megfelelő legyen.

A változatos ételek fogyasztása segít abban, hogy minden szükséges tápanyaghoz hozzájussunk. Törekedjen arra, hogy a tányérja úgy nézzen ki, mint egy szivárvány – a világos, színes ételek gyakran a legjobb választást jelentik!

A változatos és egészséges étrend az alábbi élelmiszerekből áll:

  • sovány húsok, halak, tenger gyümölcsei, tojás, bab
  • gyümölcsök és zöldségek (narancssárga, piros, zöld és lila színűek).
  • teljes kiőrlésű gabonafélék (barna rizs, teljes kiőrlésű tészta és péksütemények)
  • alacsony zsírtartalmú tejtermékek
  • magas rosttartalmú és alacsony nátrium- vagy sótartalmú élelmiszerek, káliumban, kalciumban, D-vitaminra és B12-vitaminban gazdag ételek

Az okostányér helyes elosztása

¼ zöldség és ¼ gyümölcs

Az étkezés nagy része legyen zöldség és gyümölcs – a tányér ½ része. Törekedjen a színességre és a változatosságra, és ne feledje, hogy a burgonya nem számít zöldségnek, mivel negatív hatással van a vércukorszintre.

¼ Teljeskiörlésű gabona és alacsony zsírtartalmú tejtermékek

A tányér ¼-e legyen teljes kiőrlésű gabona (teljes búza, árpa, búzabogyó, quinoa, zab, barna rizs és az ezekből készült ételek, például a teljes kiőrlésű tészta – kimélő hatással vannak a vércukorszintre és az inzulinra) és alacsony zsírtartalmú tejtermék (tej, jogurt, kefir, vaj, sajt, stb.).

¼ Fehérje

A hal, a baromfi, a bab és a diófélék mind egészséges, sokoldalú fehérjeforrások – salátákba keverhetők, és jól párosíthatók a tányéron lévő zöldségekkel. Korlátozza a vörös húsok fogyasztását, és kerülje a feldolgozott húsokat, például a szalonnát és a kolbászt. Fogyasszon egészséges növényi olajokat – de csak mértékkel, mint például olíva-, repce-, szója-, kukorica-, napraforgó-, mogyoró- és egyéb olajok, és kerülje a részben hidrogénezett olajokat, amelyek egészségtelen transzzsírokat tartalmaznak. Ne feledje, hogy az alacsony zsírtartalmú nem jelenti azt, hogy „egészséges”.

Fogyasszon elegendő folyadékot

A kiszáradás megelőzése érdekében igyon elegendő mennyiségű folyadékot a nap folyamán. Mindig a víz a legjobb választás, ihat kávét vagy teát is, de kerülje a cukros italokat. A tejet és a tejtermékeket korlátozza napi egy-két adagra, a gyümölcsleveket pedig napi egy kis pohárra.

45 éves egyéni vállalkozóként többéves tapasztalattal rendelkezem tartalomírás és szövegírás területén. Egyedülálló anyaként otthonról dolgozom, hogy rugalmasan oszthassam be az időmet, és minél több időt tölthessek a lányommal. Szenvedélyem az igényes,…

EZ MÉG ÉRDEKELHET