Hozzávalók:
10 dkg sertés- vagy borjúmáj (fiatal marhamájból is jó),
1 db egynapos zsemle,
1 tojás,
2 evőkanál olvasztott zsír,
1 kávéskanál nagyon finomra vágott hagyma,
1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem,
késhegynyi törött bors,
késhegynyi majoránna (csak akkor használjuk, ha marhamájból készítjük),
só,
1 evőkanál zsemlemorzsa.
Elkészítés:
A májat alaposan megmossuk, leszárítjuk, megszabadítjuk az erektől, majd feldaraboljuk és ledaráljuk, vagy deszkán késsel megkaparjuk. A zsemlének a héját lereszeljük (megőrizzük és felhasználjuk a galuskában), majd a zsemlét vízbe áztatjuk. Egy kislábasban, egy evőkanál zsíron megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, majd hozzákeverjük a zöldpetrezselymet és ezt is átfuttatjuk.
Az áztatott zsemlét jól kicsavarjuk, tálba tesszük, hozzáadjuk a ledarált májat, a tojást, a zsemlemorzsát, valamint a sót, a borsot és a megfuttatott hagymát protestzellymet. Jól eldolgozzuk az összetevőket, majd hagyjuk pihenni kb. fél órán keresztül. Forrásban lévő levesbe kanállal belefőzzük a galuskákat. Figyeljük a galuskákat, ha szétesnek, adjunk hozzá még egy fél kanál zsemlemorzsát és így főzzük be az egész adagot. Lassú tűzön főzzük 2-3 percig, majd egy galuskát kiemelünk és széttörünk. Ha a belső része nem sötétvörös, hanem rózsaszín, befejezzük a főzést és pár percig lefedve pihentetjük. Ez idő alatt a májgaluska elkészül.