Anyósomtól érkezett egy recept, amivel pompás sós pogácsát varázsolhatunk. Régen gyakran alkottunk ilyen finomságokat, főként gulyás mellé kenyér helyettesítéseként, de a mai pezsgő világ ritkábban ad erre alkalmat. A pogácsa önmagában is elsöprő, vagy akár felvágva és vajjal megkenve, a helyezkedési lehetőségek száma határtalan.
A hozzávalók listája:
50 dkg liszt25 dkg margarin2 tojás sárgája3 dkg élesztő2 dl tejföl1 dl tejsócukor
Az elkészítés menete
Az élesztőt felpuffasztom a kevés cukorral kevert langyos tejjel. A lisztet óvatosan elmorzsolom a margarinnal, majd hozzáadom a felduzzadt élesztőt és a 2 tojás sárga részét, a 2 dl tejföllel együtt és ízlés szerint sózom.
Ezután egy lágy rétestészta keménységű tésztát kapok, amit fél órán át a deszkán hagyok pihenni. Majd ezt követően kinyújtom, és háromszor áthajtom. Ezt a mozzanatsort ismét egy 20 perces pihenés követi, majd újra nyújtom, újra hajtogatom és újra pihentetem 20 percig.
A második 20 perces pihenés után az ujjnyi vastagságúra nyújtott tésztát bevagdalom a tetején egy éles késsel, mintha rács mintát készítenék, majd apró pogácsákat szaggatok belőle. A pogácsákat a sütőlemezen még 10 percig hagyom pihenni, majd a tetejüket megkeverve tojással, közepes lángon aranybarnára sütöm őket.