EgészségÉletmódGazdaságHírek

Figyelem! Mikrohullámú sütő használat – elkerülendő veszélyek

A mikrohullámú sütő nagyszerű segítség a gyorsan elkészíthető ételekhez, azonban nem szabad elfeledkezni arról, hogy annak használata során nagyon fontos odafigyelni arra, hogy mi kerüljön belé. Bizonyos anyagok, elelmiszerek és eszközök ugyanis megfelelőnek tűnhetnek, de veszélyeket rejthetnek, például tüzet vagy robbanást okozhatnak és mérgező anyagokat bocsáthatnak ki. Nézzük meg közelebbről, mit nem szabad beletenni a mikróba:

1. Fém eszközök

A fémből készült tárgyak, úgymint kanalak, villa, alufóliák, vagy akár a fémmel bevont élelmiszercsomagolások, köztudottan nem barátai a mikrohullámú sütőnek. A sütőben a fém visszaveri a mikrohullámokat, ami szikrázást okozhat, ami akár tüzet is idézhet elő. Ezek a fém eszközök különösen veszélyesek, mivel a mikrohullámú sütő belső alkatrészeit is károsíthatják.

2. Alufólia

Az alufólia, mint a fémtárgyaknál már említettük, egy másik olyan elem, ami kifejezetten nem használatos a mikroban. Az alufóliának számos hasznos tulajdonsága van a konyhában, mint például az ételek védelme vagy a hő szabályozása, azonban mikrohullámú sütőben történő használat során ezek az tulajdonságok komoly tűzveszély formájában jelentkezhetnek.

3. Műanyag edények

Nem minden műanyag használható biztonságosan a mikróban. A nem hőálló műanyagok hajlamosak megolvadni, és toxikus vegyi anyagokat bocsáthatnak ki, amelyek bekerülhetnek az ételeinkbe. Csak a mikrohullámú sütőre alkalmassá tett és BPA-mentes műanyagokat szabad használni ebben a berendezésben!

4. Papírzacskók és újságpapírok

A papírzacskók és újságpapírok könnyen meggyulladhatnak a mikróban, különösen, ha zsírosak vagy olajosak. Ezenkívül az újságpapír gyakran tartalmaz vegyszereket, amelyek felmelegítéskor toxikus gázokat bocsáthatnak ki.

5. Tojás

A nyers tojásban lévő folyadék rendkívül gyorsan felmelegszik a mikrohullámú sütőben, és a keletkezett gőz könnyen robbanáshoz vezethet. Ezért a tojást soha, de soha ne tegyük a mikróba héjastul.

6. Túlmelegített víz és egyéb folyadékok

A víz és más folyadékok továbbmelegedhetnek a mikróban még akkor is, ha már nem láthatunk buborékokat. Amikor hozzányúlunk, hirtelen robbanásszerűen forrósodhatnak fel, ami kellemetlen, sőt súlyos égési sérüléseket okozhat.

7. Csípős paprika

A csípős paprikában található kapszaicin a mikróban történő melegítés során a levegőbe kerülhet, és irritálhatja a szemet és a légutakat. A mikró használatát követően a készülék kinyitása erős, csípős szagot eredményezhet, ami akár köhögési rohamot is okozhat.

Ezeket láttad már?

[social-share total_counter_pos="leftbig"]
Üdvözöllek, Csin Csilla vagyok, a Bikuci.hu írója. Szenvedélyesen érdekel a hírek világa és a különböző eseményekről való tájékoztatás. Célom, hogy naprakész információkkal lássam el az olvasókat és olyan tartalmakat hozzak létre, amelyek nemcsak…

EZ MÉG ÉRDEKELHET