Miután beköszönt a jó idő, a kulináris élmények kedvelőinek gondolatai gyakran terelődnek a grillezés felé. A füstös ízek iránti sóvárgás igazi szenvedéllyé válik, ám a pici konyhák gyorsan visszahozzák őket a realitás talajára. De hosszú távú füstölés nélkül is a grill zamatos ízvilágát varázsolhatjuk az ételekbe!
Füstölt paprika
A paprika sokszínűsége mindannyiunk számára ismert – van csípős, van csemege, de az ízskálát gazdagítja a megérdemelten népszerű füstölt változat is. Ezt a szárított, füstölt, majd őrölt paprikafajtát nagyra értékelik konyháinkban, hiszen néhány csipetnyi hozzáadásával az étel füstös ízjegyekkel gazdagodik. Húslevesekbe, hús-, sőt még halfogásokba is belevihetjük.
Füstölt olívaolaj
Az olívaolajban megtalálhatók lettek egy különleges fajtával, melyet természetes fatüzelésű füsttel gazdagítanak, így kapva meg ezt az egyedülálló terméket. Bár ára sokak számára magas lehet, a befektetett összeg hamar megtérül, hiszen igen takarékosan használható. Pár cseppnyi olajat cseppentsünk a sült krumplira vagy a friss zöldségekre tálaláskor, de akár fagylalttal kombinálva is különleges desszertet alkothatunk.
Fekete kardamom
A kardamom fekete változata természetesen rendelkezik füstös ízzel. Bár ízében hasonlít a zöld változathoz, füstös jellege adja meg különlegességét, melyet a nyílt tűzön való füstölésnek köszönhetünk. A lágy, mégis intenzív íz érvényesüléséhez elég mindössze egy kis adagot az ételhez hozzáadni. A fűszeres indiai konyha elmaradhatatlan összetevője.
Chipotle paprika
A chipotle egy szárított és füstölt jalapeno paprika, amely éppen emiatt egyszerre fűszeres és füstös. Leggyakrabban őrölve, port tartalmazó formában kapható. Használhatjuk a grillezésre váró zöldségek szóráshoz, szószokhoz vagy húsételekhez.
Füstölt sajt
A sajtok alapvetően is pikáns, füstös ízjegyekkel rendelkeznek, amelyek főzés során nyernek igazán érvényt. Ha az ízvilágot hangsúlyosabbá szeretnénk tenni, válasszunk füstölt változatokat, mint például a gouda vagy a mozzarella füstölt változatait.
Füstölt só
A füstölt só használata során hasonlóan járhatunk el, mint a füstölt olívaolaj esetében: a legjobb a főzés végén, közvetlenül tálalás előtt hozzáadni az ételhez. Adhatunk belőle párat a lágy tojáshoz, a pattogatott kukoricát sózhatjuk meg vele, vagy készíthetünk sós karamellát vele, ha különleges desszertre vágyunk.
Hozzászólások
Írja be a véleményét itt!
Adja meg a nevét itt!
Adja meg az email címét itt!
Kérjük, a következő alkalommal is könnyedén hozzájárulhasson a beszélgetéshez, mentse el a nevét és email címét ebben a böngészőben.
Ezeket láttad már?
- Milyen praktikus! Már régóta alufóliát használok, de ez a nyolc tipp még nekem is új volt
- A nagyimtól tanultam a családi receptet: Mióta ezzel öntözöm a növényeimet, minden szomszéd irigykedve jön át
- Egész télen nem kell gyömbért vennem, mert minden nyáron így termesztek magamnak végtelen mennyiségűt!