A legtöbbünk a minden nap főzéshez és sütéshez fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használt. Meglepetésre, ezek a lisztek valóban glutént tartalmaznak, ami néhány ember számára allergiás reakciót, mások számára pedig emésztési problémákat okozhat. A jó hír, hogy léteznek olyan alternatívák, melyek természetesek, finomak és amelyeket emberi civilizációk évezredek óta használnak. Fedezze fel a gluténmentes liszteket, mint a kókuszliszt, a rizsliszt, a zabliszt és még sok mást.
1. Zabliszt
Előfordul, hogy az emberek meglepődnek, amikor megtudják, hogy a zabliszt, annak ellenére, hogy maga a zab gabonaféle, mégis gluténmentes. Ha ezt a lisztet fogyasztjuk, tápanyagaink, vitaminjaink és ásványi anyagaink könnyebben felszívódnak. A zabliszt segít csökkenteni a koleszterinszintet, segítséget nyújt a telíttségérzet eléréséhez és így az étvágy csillapításához, valamint javítja az immunrendszer működését is.
2. Rizsliszt
A rizsből készült liszt rendkívül finom, nagyon kevés embert érinthet allergiás reakció, és könnyedén emészthető. A barna rizsből készült tészták különösen alkalmasak a fehér lisztes tészta helyettesítésére. Ha tehetjük, válasszuk a barna rizslisztet a fehér rizsliszt helyett, mert a barna rizsben található értékes tápanyagok nagy részét elveszíti, amikor fehér rizst készítenek belőle.
3. Mandulaliszt
A mandulaliszt gazdag forrása az L-argininnek, magnéziumnak, réznek, mangánnak, kálciumnak, káliumnak. Kimutatták, hogy a mandula csökkenti a LDL („rossz”) koleszterinszintet, különösen azoknál, akiknek magas a koleszterinszintük vagy cukorbetegek. Ez a liszt elengedhetetlen rostforrás és egészséges zsírsavakat tartalmaz. Jól alkalmazható sütemények, tészták sütéséhez, de panírozáshoz is kiválóan használható.
4. Csicseriborsó liszt
A csicseriborsó liszt magas rosttartalma révén javítja az emésztést és elősegíti a fogyást. Kálciumpal és magnéziummal rendelkezik kedvező arányban, B-vitaminokat tartalmaz és folsavtartalma miatt nagyon jó a terhes nők számára. A csicseriborsó lisztből készült tészták finomak lehetnek.
5. Amaránt liszt
Az amaránt egy nagyon sokoldalú növény, mely lisztje előnyös ízének köszönhetően könnyen beilleszthető a szakácsunk repertoárjába. Számos jótékony hatása van egészségünkre. Segít a cukorbetegség elleni harcban, támogatja a csontok egészségét, tápanyagokkal látja el a szervezetünket. Kivételesen magas magnézium, mangán, foszfor és vastartalmának köszönhetően, folsav tartalma miatt kifejezetten ajánlott terhes nők számára.
6. Kókuszliszt
Magas rost- és egészséges zsírsavtartalma révén a kókuszliszt kiváló alternatíva a fehér liszt helyettesítésére. Ez a lisztfajta tökéletes azok számára, akik alacsony szénhidráttartalmú diétát követnek, a fogyni vágyóknak, vagy akik vegán vagy paleo étrendben részesülnek. Számos pozitív élettani hatása van, például energiaellátást biztosít, javítja az anyagcserét, szabályozza a vércukorszintet, segít az emésztésben, és előnyös a szívműködés szempontjából is.
7. Általános gluténmentes liszt
Ezek a termékek többféle gluténmentes liszt keverékei, gyakran rizslisztet és burgonyakeményítőt tartalmaznak. Nagyon könnyű velük dolgozni, és jellemzően könnyen hozzáférhetők a boltokban. Azonban érdemes megjegyezni, hogy az ilyen lisztekből hiányzik a különösebb táplálkozási előny, és tartalmaznak fehér rizsliszt és burgonyakeményítő is, amelyek nem tekinthetők egészségesnek. Jobb megoldás lehet inkább természetes, gluténmentes lisztet keresni helyettük.