A gyömbér illatát és intensív ízét egy természetes vegyületnek, a gingerolnak köszönheti.
A gyömbér B6- és C-vitamint, valamint kalciumot és magnéziumot tartalmaz. Gingeroltartalma révén serkenti az emésztést, megakadályozza a puffadást és a gyomorproblémák kialakulását.
A gyömbérben és a chili paprikában is megtalálható a kapszacin és a piperin, amelyek segíthetnek az ízületi gyulladások tüneteinek enyhítésében és a fájdalom csillapításban.
A gyömbér antioxidáns, gyulladásgátló és fertőtlenítő hatással bír. Nyugtató, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásai enyhíthetik a fekélyes betegségek tüneteit.
Antihisztamin tartalma miatt képes enyhíteni az allergiás tüneteket és a csontritkulás valamint más ízületi, csont, izom és kötőszöveti betegségek fájdalmait.
A gyömbértea csökkenti a menstruációs görcsöket, a terhességi és utazási rosszulléteket. Fogyasztó hatású, mivel csökkenti az étvágyat és jóllakottság érzését kelt.
Serkenti az emésztést és felgyorsítja az anyagcserét. A legjobb, ha minden étkezés előtt 15 perccel 250 ml gyömbérteát fogyasztunk.
A gyömbér serkenti a vérkeringést, de meghűlés, influenza és légúti betegségek esetén is ajánlott. Keverjünk össze egy kevés reszelt gyömbért, mézet és fahéjat, majd naponta többször együnk meg egy-egy kanállal.
Fontos figyelmeztetés azonban, hogy a gyömbért nagy mennyiségben fogyasztóknak figyelembe kell venniük, hogy epekövük van-e vagy véralvadási problémáik, mert ebben az esetben nem ajánlott a gyömbér. A mellékhatások, például a gyomorégés elkerülése érdekében naponta nem szabad több mint 5 milligramm gyömbért fogyasztani.