A barna rizs tápláló, könnyen elkészíthető és sokoldalúan felhasználható. Mindössze annyi a dolgunk, hogy picit tovább főzzük, mint a fehér változatot. Kövesd a következő tippeket a legfinomabb eredményért!
A barna rizs fő előnye, hogy csak az emészthetetlen héját veszítik el. Ez azt jelenti, hogy megőrzi tápanyagait, beleértve a B-vitaminokat és rostokat. A textúrája kissé rágósabb és hosszabb ideig főzik, mint a fehér rizst, de az alapvető főzési módszer lényegében ugyanaz.
A barna rizs választásának és tárolásának alapszabályai
Az rizs – legyen az fehér vagy barna – lehet rövid, közepes és hosszú szemű. A hosszú szemű változatban kevesebb a keményítő. Az instant és gyorsfőzésű barna változatokkal időt tudunk megspórolni. Fontos tudni, hogy a barna rizs hamarabb megromlik, mint fehér társa, tehát mindig figyeljünk a szavatossági időre. Rizsszemeket a legjobb légmentesen lezárható üvegben, száraz, hűvös helyen tárolni. Hűtőben még hosszabb ideig megőrzi frissességét.
A hosszúszemű barna rizs helyes főzése
Egy bögre hosszúszemű barna rizs nagyjából három bögre főtt rizsnek felel meg. Ez az alapanyag tökéletesen felhasználható önmagában, de más ételek kiegészítőjeként is remek. A legtöbb ételben a főtt fehér rizst könnyedén kicserélhetjük barna rizzsel.
Serpenyőben
Két bögre víz és egy negyed teáskanál só kerüljön egy közepes serpenyőbe. Forraljuk fel, majd adjunk hozzá egy bögre barna rizst és egy evőkanál vajat, majd ismét forraljuk fel. Ezután mérsékeljük a hőmérsékletet és fedő alatt főzzük 45 percig. Ha a rizsszemek már puhaak, vagy a víz elpárolgott, akkor tűzről le. Fontos, hogy főzés közben ne vegyük le a fedőt, hiszen a gőznek az edényben kell maradnia. Amikor kész, vegyük le a tűzről és hagyjuk állni 5 percig.
Sütőben
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Keverjünk össze 1,5 bögre forrásban lévő vizet és egy evőkanál vajat. Adjunk hozzá ¾ bögre hosszúszemű rizst és ½ teáskanál sót. Lefedve süljen az étel 1 órán keresztül, míg a rizs megpuhul és a víz elpárolog.
Kommentek
Írd meg véleményedet!
Kérjük, add meg a neved és e-mail címed, hogy legközelebb ne kelljen bepötyögnöd őket, ha hozzászólnál.
Ezeket láttad már?
- A nagyimtól tanultam a családi receptet: Mióta ezzel öntözöm a növényeimet, minden szomszéd irigykedve jön át
- Egész télen nem kell gyömbért vennem, mert minden nyáron így termesztek magamnak végtelen mennyiségűt!
- Milyen praktikus! Már régóta alufóliát használok, de ez a nyolc tipp még nekem is új volt