A Krumpligulyás egy közkedvelt magyar étel, amit a külföldiek is gyakran fogyasztanak. Ez a klasszikus, ősi recept, amely paraszti eredetű volt, a 19. században a polgári és nemesi asztalokra is eljutott. Eredetileg a pásztorok főzték, elsősorban a magyar szürkemarha húsából készítve, krumplit nem használva. Azonban a krumpligulyás kialakulásában szerepet játszottak a földművelők, akik a gazdaságuk szerves részeként termelték a krumplit. A paprika megjelenése a magyar gasztronómiában végleges formát adott ennek a remek ételnek, amely 2017-ben a hungarikumok közé került.
Az igazán ízletes krumpligulyás titka
A legszívet melengetőbb krumpligulyás marhalábszárból készül, bár a modern változatok gyakorta sertéshúst vagy csirke mellfilet-t használnak. Az utóbbi verziót a valódi gulyás rajongók inkább kerülik. Amennyiben négy személyre szeretnénk készíteni a levest, szükségünk lesz: fél kilogramm sertéscomb, 5 dkg zsír vagy olaj, körülbelül 30 dkg leveszöldség, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 30 dkg krumpli, 1 kanálnyi lecsóalap vagy 1 tv paprika és 1 paradicsom. Mindezek mellett használhatunk pirospaprikát, babérlevelet, sót, borsot, köménymagot, tojást és kevés lisztet is.
A fazékban elkezdjük a vöröshagymát dinsztelni a zsiradékon, majd, amikor ez üvegessé válik, hozzáadjuk a fokhagymát, fűszereket, pirospaprikát és a felkockázott húst. Ezt követően leöntjük kellő mennyiségű vízzel, ami körülbelül másfél liter, majd a kis darabokra vágott leveszöldségeket is hozzáadjuk. Ha a hús megpuhult, akkor kerülhet bele a szintén apróra vágott krumpli.
A záró műveletként elkészítjük a nokedlit. Ezt sokan csipetkével fogyasztják, de el is készíthető frissen. Mindkét módszerhez egy tojás, kevés liszt és víz szükséges. A nokedli tészta folyékonyabb, így több vizet igényel. A csipetke elkészítéséhez is lehet, hogy pici vizet kell hozzáadni, ha a tojás nem tudja felvenni az egész lisztet, és túl száraz lenne a tészta. Ha elkészült, a nokedlit a levesbe szaggatjuk, majd bele készítjük a krumpligulyást és a csipetkét is. A krumpligulyás végül a nokedli gyors főzése után elkészül, de a csipetkének több időre van szüksége. A krumpligulyás ízét természetesen a legvégén ízlés szerint állíthatjuk be.