A kristálycukor minden édeskedvelő igazi nagy barátja és alapanyaga számos napi ételeknek és italoknak. Ismerjük és évszázadok óta nélkülözhetetlen része az életünknek, mégis mit tudunk róla igazán? Jöjjön egy rovat a cukorról, annak előállításáról, szerepéről, tárolásáról és legelterjedtebb fajtáiról!
A fehér cukor valójában kristályosított szacharóz, amelyet cukornádból vagy cukorrépából vonnak ki. A növény feldolgozásánál a nedvességtartalmat forrással elpárolják, ekkor kezd kristályosodni a szacharóz. A folyamat során aztán kristálycukort kinyerik belőle, a megmaradt anyag pedig melaszként kerül felhasználásra.
1. Miért fontos a cukor?
Tévhittel ellentétben, a cukor feladata nem kizárólag az ételek, italok édesítése. Igen fontos szerepe van különböző kémiai reakciókban, mint például a karamellizálásnál, amikor a cukor a hő hatására lebomlik. Az étel sütése közbeni barna réteg kialakulását Maillard reakciónak nevezzük, ami akkor következik be, ha aminosavak és fehérjék reakcióba lépnek a cukorral. Ez segíti elő az étel teljesebb ízét és szebb, aranybarna színét. A cukor emellett nedvszívó tulajdonságokkal is rendelkezik, biztosítva ezzel az étel nedvességtartalmát, ami elkerüli a kiszáradást és folyamatosan biztosítja a puhaságot. Példa erre a sült tészták és más pékáruk esete.
2. Cukortárolás az otthonodban
Cukor esetében a legfontosabb, hogy mindig légmentesen záródó tégelyben tároljuk, mivel a nedvességet magába szívja. A levegő páratartalma befolyásolja az állagát és az ízét is. Ha egyszer nedvességet szívott magába, azt onnan már nem tudjuk kivonni, hiába próbálkozunk kiszárítással. Mivel viszont a cukor nem ideális környezet a mikrobák számára, a légmentesen záródó tégelyben és hűvös, száraz helyen való tárolása hosszú időn keresztül megőrzi frissességét.
3. Fajtái a cukornak
3.1 Kristálycukor
Az így elnevezett fehér cukrot leginkább ebben a formában ismerik, használják és értékelik. Bármilyen sütéshez, főzéshez és italok ízesítéséhez kiválóan használható.
3.2 Porcukor
A kristálycukrot mechanikus módon zúzzák össze, így adva neki finom, poros állagot. Sütéshez azonban nem igazán javallott, mert gyakran adnak hozzá kukoricakeményítőt vagy kálcium-foszfátot, hogy megakadályozzák csomósodását. Folyadékokban viszont szinte azonnal feloldódik.
3.3 Kockacukor
Ez a hagyományos kristálycukor, amelyből a könnyebb adagolás érdekében kis kockákat készítenek, mindezt egy cukorszirup segítségével, ami összetartja a kristálycukor szemcséit. Főként italok, mint például tea és kávé ízesítésére használják.
HOZZÁSZÓLÁSOK
Kuffer Kriszti
HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ Mégsem szólok hozzá
Önnek van véleménye? Tudassa velünk!
Adja meg nevét.
Rossz e-mail cím!
Adja meg email-címét!
Jegyezze meg a böngésző a nevemet és az e-mail címemet a következő alkalomra, ha újra hozzá szeretnék szólni.
Ezeket láttad már?
- Egész télen nem kell gyömbért vennem, mert minden nyáron így termesztek magamnak végtelen mennyiségűt!
- Milyen praktikus! Már régóta alufóliát használok, de ez a nyolc tipp még nekem is új volt
- A nagyimtól tanultam a családi receptet: Mióta ezzel öntözöm a növényeimet, minden szomszéd irigykedve jön át