A bab nélkülözhetetlen hozzávalónk, számtalan ételünk alapja. Bár könnyedén megvásárolható a boltban, miért ne termeszthetnénk saját magunk otthon? Folyamatosan friss készletünk lehetséges, mindezt egyszerűen, fillérekből.
A bab termesztésének számos előnye van. Először is, pontosan tudjuk, mit eszünk, és mindez nem igényel sok pénzt vagy energiát. Nem kell hatalmas terület sem.
A babcsíra házi termesztése műanyag palackokkal egyszerű, de eredményes. Ha követjük a lenti egyszerű lépéseket, néhány nap alatt friss, tápanyagokban gazdag csírák lehetnek a kezünkben. Ropogós textúrája és tápértéke miatt a házi babcsíra remekül dobja fel az ételeket. Mindig az 1-2 napos csírákat fogyasszuk, mivel ilyenkor bővelkednek természetes enzimekben, fitovegyületekben, aminosavakban, vitaminokban, ásványi anyagokban és fehérjékben.
Elkészítési mód
Először is készítsd elő a babot: tisztítsd meg, és áztasd be meleg vízbe, majd fedd le. Hagyd állni 4 órán keresztül.
Készíts elő egy nagy műanyag palackot, és a kupakján vágj egy kis lényílást, hogy a levegő át tudjon jutni. Ha elegendő ideig ázott a bab, akkor vágj le egy kisebb palack tetejét, amit tölcsérként használhatsz. Ezzel a tölcsérrel könnyedén át tudod helyezni a beáztatott babot a nagy palackokba, egyenletesen elosztva a három tartály között.
Letakarás törölközővel. Miután elosztottad a babot, helyezd vissza a kupakokat a nagyobb palackokra. A babcsírák szeretik a sötét, nedves környezetet, így takarjuk le őket törölközővel. Ezeken a törölközőkön állandóan fenntartható a nedvesség, ha rendszeresen permetezzük őket vízzel.
Az elkövetkező négy napban ápolnod kell a csírákat. Háromszor öntözd meg a babot naponta, hogy elég nedvességet kapjon a babcsírák egészséges növekedéséhez. Minden öntözés után helyezd vissza a kupakokat a palackokra és fordítsd meg őket, így elvezethető a felesleges víz, és nem lesznek túláztatottak a csírák. Utána ne felejtsd el újra lefedni törölközővel a palackokat.
Végül gyűjtsd be a csírákat. Négy nap gondos ápolás után a műanyag palackokat megtölti a kerekded, fehér babcsírával. Betakarításhoz vágd fel az üvegeket. Ügyelj rá, hogy ne sértsd meg a csírákat. Az üvegből kivett csírákat azonnal öblítsd át, mielőtt megennéd.
Ezeket láttad már?
- A nagyimtól tanultam a családi receptet: Mióta ezzel öntözöm a növényeimet, minden szomszéd irigykedve jön át
- Milyen praktikus! Már régóta alufóliát használok, de ez a nyolc tipp még nekem is új volt
- Egész télen nem kell gyömbért vennem, mert minden nyáron így termesztek magamnak végtelen mennyiségűt!