Hasznos

Így vedd fel a harcot a fűszerezési hibákkal – a 6 legnépszerűbb köztük

A fűszerezés művészete minden háziasszony számára fontos és szükséges, és sokak közülük azt gondolják, hogy mesterek ebben. De könnyen lehet, hogy olyan hibákat követnek el, amelyek nem kívánt eredményekhez vezetnek. A fűszerezésnek helyesen és rosszul is lehet csinálni. Most bemutatjuk, milyen tipikus hibákat követünk el legtöbbször a fűszerezés területén, hogy legközelebb már ne essünk ezekbe a csapdákba!

1. Kevés sót használunk

Az Iliász a szakácskönyv irodalomnak az első darabja, és Homérosz benne egy olyan sózási módszert mutat be, amit ma, 3000 évvel később sem tudunk nélkülözni! De nem csak a hús, hanem a tésztafőző-víz, a burgonya, sőt még a tojás is sóra szorul. Ahhoz, hogy az ételünk jó ízű legyen, ne féljünk sót használni! Ha a recept csak egy csipet sót ír elő, kezdjünk ezzel, de mindig kóstoljuk meg, hogy kell-e még hozzáadni.

2. Nem kóstolunk közben

Ez a hiba komoly problémákat okozhat. Főzünk, kevergessük a tavat, szeletelünk, fűszerezünk, de nem kóstolgatjuk az ételt. Ilyenkor könnyen fordulhat elő, hogy valamiből túl sok kerül az ételbe, például a sóból. Ezért mindig kóstoljuk meg az ételt, és ha valami hiányzik belőle, fokozatosan pótoljuk.

3. Előre őrölt borsot használunk

Az előre őrölt bors használata kényelmes, de ilyenkor lemondunk az íz és az aroma csodájáról. Az előre megőrölt bors kiszárad és lassan elveszíti az ízét. Beszerezhetünk egy borsőrlőt és frissen őrölhetjük a borsot.

4. Túl későn adunk hozzá szárított fűszereket

A kakukkfű, az oregánó, a bazsalikom, a petrezselyem levelei szárítva kerülnek felhasználásra. A friss fűszernövények íze intenzívebbek, de ha nincs más opció, akkor a szárított változatok is megfelelnek. A gond csak akkor kezdődik, ha rossz időpontban adjuk hozzá őket az ételhez. A friss fűszernövényeket hozzáadhatjuk a főzés elején, míg a szárítottakat csak a végén.

5. Elfelejtjük a citromot

A citromlé kétségkívül fűszer, még ha eddig nem is gondoltunk rá így. Halételekhez, tenger gyümölcseihez és zöldségekhez nagyon jól illik. Ha egy étel vajjal jól működik, akkor jó lesz a citromlével is. Ilyen értelemben a csirke is imádja a citromot. Adjunk hozzá néhány cseppet a paradicsomszószhoz és a burgonyapüréhez is! Ezáltal nem a citrom, hanem az ízek lesznek erősebbek!

6. Régen álló fűszereket használunk

A tasakban vásárolt őrölt fűszerek már eleve elveszítették eredeti ízüket, és állás közben ez fokozódik. A legjobb, amit tehetünk, hogy egészben vásároljuk meg a fűszereket. Egy őrlő vagy fűszermalom segítségével bármikor megőrölhetjük a szükséges mennyiséget, így mindig friss fűszerekből dolgozhatunk.

HOZZÁSZÓLÁSOK

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ vagy döntök és mégsem szólok hozzá

A véleményedre vagyunk kíváncsiak! Írj, ne fogd vissza magad!

Ne feledd, hogy az e-mail címed nem jelenik meg!

A következő hozzászóláskor nevem és email címem megjegyzése a böngészőben.

Δ

Ezeket láttad már?

[social-share total_counter_pos="leftbig"]
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET