Receptek

Ilyen a tökéletes kocsonya – Az a hiba, amit minden háziasszony elkövet

A kocsonya, akárcsak a halászlé vagy a töltött káposzta, igazi magyar gasztronómiai gyöngyszem, melynek készítése minden családban más és más.

Minden háziasszony rendelkezik saját elképzeléssel arról, hogy melyik hozzávaló teszi igazán ízletessé ezt a fogást. Ezzel együtt valószínű, hogy a legtöbben egy meghatározott alapreceptet követnek, amit idővel saját ízlésük szerint módosítanak. Az örökségbe hagyott hagyományok, a vintage szakácskönyvekben található receptek mind-mind meghatározóak ebben az ételben.

Horváth Ilona kocsonya receptje

Horváth Ilona, az elismert szakácskönyvírónő kocsonya receptje különleges és az ízlelőbimbókat kellemesen csiklandozó. Az alábbiakból áll a recept:

  • 1,5 kg kocsonyahús (köröm, orr, fül, farok, fejrész, bőr)
  • 50 dkg sovány sertéshús
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 1 fej hagyma
  • Só, bors, fokhagyma

A recepthez részletesen tartozik a kocsonya elkészítésének menete. Az alaposan megmosott húsokat a zöldségekkel és a fűszerekkel lassan főzzük addig, amíg a hús és a bőr könnyedén lejön a csontokról. Óvatosan sózzunk, és a főzés után hűtsük le a kocsonyalevet, majd tisztítsuk meg a zsírtól. A húsokat csinosan rendezzük el egy tálon, a levet pedig öntsük rá és tegyük hideg helyre, hogy megdermedjen.

Figyelembe veendő tanácsok és tipp(ek)

1. Minőségi alapanyagok használata

A kocsonya, mint más tradicionális ételek, esetében is fontos a minőségi alapanyagok használata. A csontos részek, mint a köröm, orr, farok, fejrész, hozzáadnak a kocsonya jellegzetes zselés szerkezetéhez.

2. Figyeljünk a sózásra

Sokan tévedésből úgy vélik, hogy a kocsonya sós íze összehasonlítható a levesekével. Azonban fontos, hogy a kocsonya egy teljesen más műfaj, így óvatosan kell bánnunk a sóval. Mindig testreszabva kell sóznunk az elkészült étel ízéhez.

3. A fűszerezés és az ízesítés

A fűszerezésnél is legyünk körültekintőek. A borsozást és a fokhagymát is mértékkel kell használnunk. Az erős paprikát csupán a tálaláskor adjuk a kocsonyához, hogy elkerüljük a túlságosan erős ízt.

4. A zsír eltávolítása

A kocsonya tetején található zsírréteget érdemes eltávolítani, hogy ne legyen túlzottan zsíros. Alaposan tisztítsuk meg a felszínt, hogy a kocsonya valóban káprázatos és ízletes legyen.

5. Dermedéskor vigyáznunk kell

Annak érdekében, hogy dermedésnél biztosra menjünk, a kocsonyát érdemes a hűtőben tartani.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET