A főzelékkészítés legnehezebb pontja, ha a rántás vagy a habarás csomósodik.
Az alábbi egyszerű tippek segítségével könnyen elkerülhető a csomós állag és hibátlan, sima főzeléket lehet készíteni:
1: A rántásnál a liszt kezelése:
A rántás elkészítésekor lényeges, hogy a lisztet folyamatos keverés alatt adjuk a forró zsiradékhoz (pl.: olaj vagy vaj), így megelőzhető a csomósodás. Miután a liszt már megpirult, folyamatosan és apránként adjuk hozzá a hideg vizet, tejet vagy levest, továbbra is keverve. Ez a módszer segít abban, hogy könnyen elkerüljük a csomók keletkezését.
2: A habarás esetén:
A habarás során használt tejfölt vagy tejszínt először keverjük ki egy kis hideg vízzel vagy tejjel, mielőtt a meleg ételhez adnánk hozzá. Fontos, hogy a hideg habarás ne kerüljön hirtelen a forró ételhez, mert könnyen csomósodhat. Először keverjünk a habarásba egy kis meleg ételt, ezt temperálásnak hívjuk, azután ezt a keveréket fokozatosan keverjük hozzá az ételhez.
3: Szűrő használata:
Amennyiben mégis félünk a csomók keletkezésétől, a rántást vagy habarást szűrőn keresztül is hozzáadhatjuk a főzelékhez, ezáltal biztosan csomómentes lesz.
4: Robotgép vagy habverő alkalmazása:
A habarás és rántás közben a habverővel történő folyamatos keverés segít megelőzni a csomók képződését. Ha mégis lennének csomók a főzelékben, botmixerrel könnyedén simára turmixolhatjuk.
Ezekkel a módszerekkel biztosíthatjuk, hogy a főzelékek mindig krémesek, selymesek és tökéletes állagúak lesznek!