HírekReceptek

Ilyen nélkül nem is igazi a húsleves! Rengetegen még nem is hallottak róla! Fenséges!

A leveshez általában gyúrt tésztát használunk

Gyakran az a szokás, hogy levesbe gyúrt tésztát teszünk. Ezt 1 tojás, 25 dkg liszt és fél tojáshéjnyi víz segítségével készítjük el. Teszünk hozzá még egy tojássárgáját a szép sárga színért. Ha nem használjuk fel az összes tésztát, formázás után egy deszkán hagyjuk megszáradni és gézzel fedve, hűvös helyen tároljuk.

Aranykocka

Hozzávalók: 2 zsemle, 1 tojás, 1 dl tej, 2 evőkanál petrezselyemzöld, 4 dkg zsír. Az aranykockák készítéséhez felkockázzuk a zsemlét, a tojást és a petrezselyemzöldet tejbe tesszük, és hagyjuk annyi ideig állni, amíg a zsemleabszorbeálja a folyadékot. Forró zsírban sárgára sütjük, majd felkockázzuk.

Burgonyagombóc I.

Hozzávalók: 4 közepes burgonya, 1 evőkanál zsír vagy vaj, 1 tojás, petrezselyemzöld, zsemlemorzsa vagy liszt, 10 dkg zsír a sütéshez, só. Hozzátesszük a zsírt vagy a vajat, a vizben főtt és áttört levegőn hagyott burgonyának, tojásnak, apróra vágott petrezselyemzöldnek, sót. Készítünk belőle gombócokat és belefőzzük a levesbe, de zsírban kisüthetjük is.

Burgonyagombóc II.

Hozzávalók: 4 burgonya, 1 evőkanál zsír, 1 tojás, 10 dkg marha darált hús vagy sonka, liszt, kevés tej, 10 dkg zsír a sütéshez, só. A megfőtt burgonyát áttörjük, zsírral, tojással, kevés tejjel és sóval eldolgozzuk, annyi lisztet hozzáadva, amennyit csak felvesz. Kinyújtjuk, szögletes darabokat vágni belőle, a hússal töltjük meg és gombócokat formázunk belőle. A levesbe főzzük bele.

Cérnametélt

Kemény tésztát készítünk, amit vékonyra kinyújtunk, alálisztezve, felhajtjuk a sodrófán, és éles késsel hosszú csíkokra vágjuk. A széles csíkokat liszttel alulról felfelé egymásra helyezzük, a kést az ujjunkkal segítve rövid metéltet vágunk.

Csipet

Egy gyorsan gyúrt kemény tésztát készítünk, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk ki, és apró egyenlő méretű golyókat csipegetünk le belőle.

Csurgatott tészta

Egyszerűen készítjük el, a tojást egy bögrébe ütjük, megsózzuk, tejet és lisztet adunk hozzá amit a forró levesbe csorgatunk a bögréből.

Daragaluska

A hozzávalók között találunk 1 egész tojást, 7 dkg búzadarát, törött fekete borsot, 1 evőkanál petrezselyemzöldet, 3 dkg zsírt, és sót. A zsírt felverjük, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a sót, a borsot, a petrezselyemzöldet és a darát. Jól összegyúrjuk, és 20 percig pihentetjük, majd forró levesbe vagy sós vízbe daraboljuk.

Daragombóc levesbe

Hozzávalók: 2 dl tej, kevés húsleves, 7 dkg vaj, 10-12 dkg búzadara, 1-2 tojás, só. A tejet, a húslevet vagy a vizet és a vajat felforraljuk, állandó keverés mellett hozzáadjuk a darát. Az egész tojást a megduzzadt és hűtött darához adjuk, jól összekeverjük és legurítunk belőle gombócokat. A húslevesben vagy sós vízben kifőzzük.

Darakockák

Hozzávalók 6 főre: 3 tojás, 5 dkg zsír, búzadara, húslé, zsír a sütéshez, kevés só. A 3 tojást félig vízzel hígítjuk, hozzáadjuk a zsírt, és annyi búzadarát keverünk hozzá, hogy laza meggyúrt tészta legyen. Egy palacsintasütőbe teszünk 1 kávéskanál zsírt. Amikor forró, beleöntjük a darás tésztát és tűz alatt megsütjük mindkét oldalát. Deszkára szedjük, és amikor kissé kihűlt, 2 cm-es kockákra vágjuk.

Eperlevél

A tojásból és a lisztből készült tésztát vékonyra nyújtjuk, alálisztezzük, pihenés után felgöngyöljük a sodrófán, és derelyevágóval széles csíkokat vágunk belőle. A csíkokból derelyevágóval kis négyzet alakú kockákat vágunk.

Eresztett tészta

A hozzávalók között szerepel 1 egész tojás, liszt és kevés só. A tojást csészebe törjük, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy a tészta nagyon rajta legyen de nem csomós. Tálalás előtt a forró levesbe öntsük a tésztát a kanál segítségével. Ha a leves forrva van, azonnal tálaljuk, mert ez a tészta nagyon gyorsan megfő.

Felvert daragombóc

A hozzávalók: 4 dl búzadara, 10 dkg vaj, 4 tojás, húslé, kevés só. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat és a darát, majd mindezt összekeverjük. Kis gombócokat készítünk, megfőzzük a húslében, negyed órán keresztül hagyjuk pihenni, majd tálba helyezzük, és ráöntjük a leszűrt húslevest.

Húsgaluska

A hozzávalók között találunk 15 dkg darált húst, 1 tojást, 1 evőkanál lisztet és búzadarát, törött feketeborsot és kevés sót. Összekeverjük a húst, a tojást, a búzadarát, a lisztet, a sót és a borsot. Negyed órán keresztül pihentetjük, majd kanállal galuskákat szaggatunk belőle, és 10 percig főzzük Forrásban levő sós vízben.

Húsgombócok leveshez

A hozzávalók között szerepel 25 dkg darált marhahús, 5 dkg vaj, 1 tojás, kevés őrölt szerecsendió, 2 csésze öreg kalács, liszt, 1 fej vöröshagyma, kevés törött fekete bors és só. A vaj fele részét felmelegítjük, a kalácsot a húslében beáztatjuk és kicsavargatjuk, a reszelt hagymával addig sütjük, míg el nem bontja a fazék falát. A vaj másik részét a tojással habosra verjük, ha kihűlt, hozzátesszük a kalácsot. Minden fűszert hozzáadunk, összekeverjük a hússal, majd kis gombócokat formálunk, lisztbe forgatjuk és a kész levesben kifőzzük.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.