A ropogós, karamellizált kelbimbó, az édes burgonya és sárgarépa íze határozottan felerősödik, ha pirítjuk őket. Ugyanakkor a zöldségpirítás néhány hibát rejthet, melyeket könnyen elkövethetünk. Mutatok egy öt pontos listát, melyek a legfontosabb szabályok a pirított zöldségek elkészítésénél.
1. A helyesen használt olaj
A zsiradék létfontosságú elem a zöldségek pirításánál. Ha megpróbáljuk megspórolni, a zöldségek kiszáradnak és kemények lesznek. Ugyanakkor, ha túl sokat használunk, akkor a zöldségek tocsognak és nem sülnek rendesen. A legjobb megoldás, ha minden egyes zöldségdarabot bevonunk az olajjal, de csak éppen, hogy. Az ecset segítségével egyszerűen bekenhetjük őket, vagy, ha egyszerűbb, számítsunk egy evőkanál olajat fél kiló zöldséghez.
2. Az egyenletes méret
Nem egyszerű feladat a zöldségeket egyenletesre vágni, de mindenképpen előnyös, ha sikerül. Ha különböző méretű darabok kerülnek be a serpenyőbe, akkor lesznek olyanok, melyek túlsülnek, míg mások még nyersek maradnak. Igyekezzünk 1-2 cm-es darabokat vágni, nem kell, hogy tökéletesen egyformák legyenek, a lényeg az egyszerűség.
3. A sütés során vegyük figyelembe a forgatást
Ne felejtsd el, hogy a zöldségeknek szükségük van a forgatásra! Ha nem fordítjuk meg őket, akkor csak a felük sül meg, míg a másik részük nyers marad. Legalább egyszer, de még jobb kétszer is megforgatni a zöldségeket pirítás közben, hogy minden oldaluk egyenletesen barnuljon süljen meg.
4. A megfelelő hőfok
A zöldségek alacsony hőfokon is megfőnek, de nem lesznek karamellizáltak, ropogósak. A magas hőfok teszi őket ízletessé, ropogóssá.
5. Az elegendő hely a serpenyőben
Ha egyszerre sok zöldséget szeretnénk pirítani, nem kell feltétlenül mindent egyszerre a serpenyőbe dobni. Ha túl zsúfolt a serpenyő, akkor inkább párolódnak, nem pedig pirulnak. Arra figyelj, hogy mindig legyen elegendő hely a serpenyőben!
Tedd hozzá személyes tapasztalataid a témában! Írd be a véleményedet!
Δ