Hozzávalók az esti előkészületekhez
40 dkg lisztbl, 801 dkg élesztő és 3 dl víz szükséges az esti előkészületekhez. Ezeket egy fakanállal összegyúrhatjuk, majd tegyük félre egy zárható kelesztő tálba, és hagyjuk állni a következő napig.
Kellékek a következő napra
Másnap pedig használjuk fel a maradék 60 dkg lisztbl-t, 0.5 dl olajat, 2 dkg sót, 2 dkg élesztőt, és ismét 3 dl vizet a tészta elkészítéséhez. Az elkészült tészta tökéletesen tapad a dagasztóedény falához, és egy sima gombócot alkot.
A kenyerünk formázása
Ezután kétszer hagyjuk 40 percig kelni, majd melegítsük elő a sütőt 250 fokra. Formázzunk egy szép, hosszúkás veknit a tésztából – hajtogassuk behajtva jobbról és balról is a közepéig, majd a két végét is behajtjuk. Ezt követően tekerjük fel a tészta végét a közepéig, közben lenyomva minden egyes tekerést.
A kenyerünk sütése
A célunk, hogy szép, egyenletes vekni legyen a végeredmény. Amint kész a formázás, helyezzük a veknit egy jénai tálba, vagdossuk be a tetejét a saját ízlésünk szerint, majd locsoljuk le vízzel – a jénai teteje is kapjon belőle bőven! Ezt követően már csak a sütőben kell hagyni, amíg szép aranybarnára sül.
Ez a friss, házi kovászos kenyér csodás illatot áraszt a konyhában, és minden falatja igazi élvezettel jár. Próbálja ki Ön is ezt a gyors és egyszerű receptet!